Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukončení výcvikového roku u zásahové jednotky Chodov

Poslední výcvikový a školící den tohoto roku proběhl v pondělí 20. prosince.

Tématem bylo vyhodnocení některých složitějších nebo zajímavých zásahů z okresů kde zasahujeme a závěrečné přezkoušení. To proběhlo jak písemně, tak prakticky. Před rozdáním testů k písemnému přezkoušení, provedl náš člen zásahové jednotky a zkušený hasič David Sýkora vyhodnocení prověřovacího cvičení na téma záchrana osoby z kabelového kanálu v podniku Chodos Chodov. Následovalo ještě proškolení formou prezentace na záchranu osob, kdy nám David řekl specifika při této činnosti.

Hned po přestávce následovalo písemné závěrečné přezkoušení v rámci školení jednotky na konci výcvikového roku. Překvapením pro všechny bylo, že si velitel jednotky Jirka Kiss připravil na toto přezkoušení zapůjčené testové otázky od Hasičského záchranného sboru Karlovarského kra­je.

Velitelské testy pro velitele, strojnické pro strojníky, hasičské pro hasiče. Všichni si ještě otestovali znalosti z první pomoci. Výsledkem bylo, že všichni kdo se přezkoušení zúčastnili, zvládnuli testy ke spokojenosti velitele. Po příjezdu externích lektorů proběhlo vyhodnocení složitějších zásahů v našem hasebním obvodu. Prezentaci vyhodnocení zásahu na požár KV Arény v Karlových Varech ze dne 26. Září 2010 přednesl velitel centrální stanice Karlovy Vary HZS Karlovarského kraje major Ing. Jiří Bernášek.

Dalším velmi složitým zásahem, který byl prezentován, byla záchrana osob a zvířete při propadnutí ledem na Rychnovském rybníku 23. března 2010. Tento zásah nám přednesl vedoucí oddělení IZS a služeb územního odboru Sokolov HZS Karlovarského kraje major Bc. Petr Jermakov.

Na závěr došlo na praktické přezkoušení, kdy jednotka byla rozdělena do dvojicí, každá si vylosovala otázky pro přezkoušení a šlo se na věc. Někdo si vylosoval zásah na dopravní nehodu, někdo zásah hašení pěnou, další použití agregátů, další skupina sestavovala přívodní vedení, jedna skupina předvedla uživatelskou kontrolu dýchacího přístroje Dräger, další skupina připravila ventilátor z výbavy vozidla k provedení přetlakové ventilace, všichni provedli zkoušku spojení v rámci jednotky a velitel zásahové jednotky provedl na závěr ještě pro náhodně vybrané přezkoušení z&nb sp;oblasti zásahu na nebezpečné látky.

Tak skončil výcvikový proces pro letošní rok u naší zásahové jednotky SDH Chodov.

Za JSDH Chodov (SO)
Jiří Kot
www.sdhchodov.cz

Sdílet