Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva středeční požáry v Jihočeském kraji

Nejprve hořela dne 22. 12. 2010 lednička v Jindřichově Hradci, večer pak střecha zemědělského stavení ve Zvěrkovicích.

11:51 Požár – Cisterna a výšková technika z centrální stanice Jindřichův Hradec vyjely k požáru bytu na sídlišti Vajgar v domě č. p. 682 v Jindřichově Hradci. Po násilném otevření dveří hasiči zjistili, že v bytě v přízemí hoří v kuchyni lednice. Odpojili okamžitě přívod elektrické energie a pomocí vysokotlakého proudu hořící lednici během několika minut uhasili.

Vyšetřovatel HZS a Policie ČR stanovili výši škody na Kč 100 000,–-, výše uchráněných hodnot je v šetření. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. K zásahu byla vyslána také jednotka SDH obce Jindřichův Hradec, ale ta byla odvolána. V bytě se nikdo nenacházel, nikdo nebyl zraněn.

17:50 Požár – Krátce před 18. hodinou přijalo telefonické centrum tísňového volání na operačním středisku HZS Jihočeského kraje oznámení o požáru domu v obci Zvěrkovice. K zásahu byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Týn nad Vltavou se dvěma cisternami a byla svolána jednotka SDH obce Týn nad Vltavou, která se na místo dostavila s jednou cisternou. Průzkumem bylo zjištěno, že hoří střecha starého zemědělského stavení skládajícího se z obytné a zemědělské části. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal automobilový žebřík ze stanice Týn nad Vltavou.

Požár zasáhnul především půdní prostory, uložený různorodý materiál a více než polovinu střechy. V 18:24 hodin měly zasahující jednotky požár pod kontrolou, začaly s rozebíráním střešní konstrukce a dohašováním jednotlivých ohnisek. Dle hlášení z místa požáru se v objektu nikdo nenacházel, nemáme hlášena žádné zraněné osoby. Jelikož se jednalo o dlouhodobě neobydlené stavení, které bylo ve značně poškozeném stavu a určené k demolici, výše škody i hodnota uchráněných hodnot jsou nulové. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet