Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na rozbahněné pole, kde hořel nakladač, museli hasiči pěšky

Dne 23. 12. 2010 v 09:29 hod. byli hasiči informováni o požáru pracovního stroje na poli u Bojkovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Bojkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru pracovního stroje zn. UNC Locust 903.

Řidič pracovního stroje bagroval elektrickou přípojku k solární elektrárně a pohyboval se na těžkém rozbahněném povrchu. Pracovní stroj byl velmi zatížen, když se začalo kouřit z motoru. Po zvednutí víka motorového prostoru vyšlehly plameny, které však muž neměl čím hasit. Na pomoc vyjeli hasiči.

Jako první dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů, které se podařilo rozvinout vodní vedení z uliční hydrantové sítě. Vzhledem k terénním podmínkám se nedalo projet zásahovým speciálem až k hořícímu stroji a i profesionálové z Uherského Brodu zůstali stát před polem.

Několika hadicemi hasiči překonali asi osmdesátimetrovou vzdálenost od pevné cesty a k požáru došli pěšky. Požár se podařilo postupně lokalizovat i uhasit. Pracovní stroj byl však plameny značně poškozen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič vypověděl svůj příběh o práci na přípojce k elektrárně a o vzniku požáru. Pracovní stroj, který byl v provozu asi čtyři roky, byl zničen a způsobená škoda je odhadována na 400.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na výfukovém potrubí stroje. Zásahem hasičů se podařilo uchránit jen část stroje asi za 100 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet