Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kmotři i za Johna?

Na redakční mail dorazil dnes text od pana Zdeňka Pavliše, spolumajitele firmy Pavliš α Hartmann, která je jedním z našich největších producentů požární techniky a příslušenství, týkající se praktik státních zakázek a výběrových řízení.

Předseda VV Radek John se v médiích vyjádřil, že nemají za sebou kmotry a nepodílejí se na cinknutých zakázkách. Jako spolumajitel předního výrobce protipožární techniky v České republice mám zkušenosti s tím, jak funguje výběr dodavatelů v zakázkách do 2 mil. Kč v Hasičském záchranném sboru ČR /HZS/, tedy v resortu Ministerstva vnitra, za který Radek John zodpovídá. V mnoha případech funguje systém „přihrání“ zakázky dopředu vybranému dodavateli. Tento systém zadání zakázky jednomu, předem vybranému dodavateli, jak se o něm, mimo jiné, zmiňuje premiér Nečas v MF Dnes 13. 11. 2010, byl za posledních 10 – 11 let doveden takřka k dokonalosti, což mohu demonstrovat na několika výběrových řízeních HZS, kterých jsme se zúčastnili, případně jsme se o nich dodatečně dozvěděli. Cca před deseti lety naše společnost Pavliš a Hartmann byla oslovena HZS nejmenovaného kraje s výzvou k podání nabídky na dodávku požárních hadic. Tuto výzvu jsme vzali jako prestižní a podali „neprůstřelnou“ nabídku. Následně jsme byli vyzváni k doložení různých skutečností, což jsme splnili, zakázku jsme stejně nedostali. Na telefonický dotaz jak je možné, že zakázku dostala jiná společnost, i když jsem přesvědčen, že nikdo nepodal lepší nabídku, mi dáma, která řídila toto výběrové řízení, odpověděla, že již byli dohodnuti s jiným pánem a my jsme měli dělat křoví a že bohužel nevěděla, že jsme výrobci. O několik let později jsme u této krajské organizace HZS vyhráli výběrové řízení na dodávku hadic z produkce naší společnosti. Z dalšího výběrového řízení jsme byli vyřazeni, protože do zadání byly předepsány hadice zahraničního výrobce, to že náš produkt splňuje veškeré kvalitativní požadavky a disponujeme potřebnými certifikáty na tyto výrobky, nehrálo žádnou roli.

A jak vypadá situace v posledních dvou letech?

Naše společnost patří, mimo další sortiment, který produkujeme v našich dvou závodech, k předním výrobcům plovoucích čerpadel v EU, jedná se o produkt, který dodáváme pro záchranářské jednotky v nejrůznějších zemích Evropy, a velmi dobře se osvědčil při záplavách v letošním roce. Víme minimálně o třech případech dodávek těchto strojů pro HZS různých krajů, které byly přes několik obchodních organizací přihrány zahraničním výrobcům. Tedy za peníze českých občanů byl místo českého producenta podpořen zahraniční producent.

Domnívám se, že by bylo zajímavé vidět finanční pozadí těchto nákupů.

Na základě letitých zkušeností jsem došel k názoru, že česká výrobní organizace, byť má špičkový produkt nemá v případě, že se úředník, který je placen z našich daní a nakupuje za naše peníze a je rozhodnut dát zakázku „spřátelené“ firmě, nemá šanci tento produkt uplatnit. V těchto případech je systém jak obejít tuzemské producenty doveden k dokonalosti. Těmto nepravostem plně nahrává zákon č. 137/2006 o veřejných zakázkách.

Já se ptám, jak dlouho na nás a za naše peníze budou různí úředníci, kteří rozhodují o výběrových řízeních, vyplazovat jazyky a v některých případech vystrkovat jiné části těl.

Rovněž se ptám, co uděláte, pane Johne s kmotry ve Vašem resortu a kdy prověříte, zda zakázky ve Vašem resortu nejsou cinknuté, jak jste řekl. V případě, že Vás to bude zajímat, mohu Vám sdělit pár jmen a na co se jich zeptat.

Zdraví Vás

Zdeněk Pavliš
Masarykova 223
Chvaletice
533 12

 www.phhp.cz

Sdílet