Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEA: V Kostnici hořely budovy nedaleko Husova domu

Ve městě Kostnice (jihozápad Německa, na hranici se Švýcarskem) dnes ráno hořely tři budovy v Husově ulici, na které sídlí mimojiné Husův dům, v němž je umístěno muzeum.

Krátce po dnešní osmé hodině ranní vyšlehly plameny z horního patra výškové budovy. Krátce na to se požár rozšířil na dvě sousední podkroví. Na rušné pěší zóně sídlí také radnice, hasiči naštěstí včasným zásahem zabránili dalšímu šíření.

Tři historické budovy byly požárem natolik poškozeny, že hrozí jejich celkové zřícení. Jednomu z domů se již zhroutil štít – pod sutinami se pak hasičům špatně hledala další ohniska požáru.

Při požáru byli zraněni dva staří lidé, kteří byli do nemocnice přijati s popáleninami. Dle policejního mluvčího byl také lehce poraněn jeden hasič. Celkový počet zraněných je tedy tři. Také bylo evakuováno přibližně 20 lidí, kterým úřady nyní hledají náhradní ubytování, protože přišli o střechu nad hlavou.

Obchod s obuví v přízemí budovy byl nedávno rekonstruován, v první patře byl sklad potravin. Příčina požáru je v současné chvíli v šetření. Není určeno přesné místo vzniku.

Celkem zasahovalo asi 250 členů záchranných systémů. Škoda je dle předběžných odhadů vyšší než 5 milionů Euro.

John Kumm, vedoucí stavebního odboru:

Cenná středověká struktura ulice je ztracena. Domy byly z 15. století a ani přes všechny úpravy nemůžou v protipožární ochraně konkurovat nově postaveným domům.

Požár zastihl populární nákupní destinaci v předvánoční den, lidé a prodejci jen nevěřícně koukali přes červenobílé pásky, jimiž bylo místo ohraničeno. Z předvánočních nákupů tak neměli nic ani zákazníci, ani prodejci.

Wikipedia.org – Kostnice a Jan Hus

Kostnice (něm. Konstanz) je město ležící na jihozápadě Německa v Bádensku-Württembersku na hranici se Švýcarskem. Byla založena původně jako keltské, později římské opevněné sídlo. Se svými zhruba 80 000 obyvateli je největším městem na březích Bodamského jezera.

Mistr Jan Hus (asi 1369/1370 Husinec – 6. července 1415 Kostnice) byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel; mistr a rektor (1409–1410) pražské univerzity. Je s největší pravděpodobností také autorem reformy pravopisu, která odstranila spřežky a zavedla do české abecedy diakritiku.

FOTO a INFO: SWR.de

Sdílet