Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pátrali po muži v řece Dřevnici

Dne 23. 12. 2010 v 17:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při pátrání po muži v řece Dřevnici ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a dvěma čluny, kterou posílila jednotka městských hasičů ze Zlína. Po příjezdu na místo byl zahájen průzkum řeky.

Informaci o pádu asi třicetiletého muže do rozvodněné řeky Dřevnice přijala policie, která ihned informovala hasiče. Svědek uváděl, že viděl spadnout z mostu do vody pravděpodobně podnapilého muže v části Bartošova čtvrť.

Hasiči byli na místě do jedné minuty od výjezdu. Okamžitě se rozdělili do několika úseků a začali prohledávat oba břehy řeky. Velitel zásahu informoval operační středisko, že tok je rozvodněný po vydatném oteplení posledních dnů a odtátí sněhové pokrývky. Vyžádal si proto další posily městských hasičů.

Proud měl v místech průtok až dva metry za vteřinu a bylo nutné obsáhnout dlouhý úsek toku. Do pátrání se zapojilo několik hlídek státních policistů i městských strážníků. Hasiči i policisté obcházeli břehy a ze zásahových aut byla nasvětlována hladina výkonnými agregáty.

Hlídky obsadily také několik splavů, kde se mohlo tělo dostat nebo zaklínit. Rozvodněný tok byl nebezpečný i pro samotné záchranáře a velitel zásahu nepovolil pátrání ve volné vodě. Na březích tak byli připraveni hasiči ve speciálních suchých oblecích a s lany, aby v případě spatření těla skočili do řeky.

Po více než hodině pátrání velitel zásahu ukončil akci jako bezvýslednou. Pravděpodobnost záchrany údajného muže v řece klesla k nule. Při pátrání byl prohledán úsek toku v délce asi šesti kilometrů, a to od části Příluky do části Prštné. Policisté dále prověřovali oznámení svědka a další případné informace.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet