Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Školu ovládli teroristé

Základní školu ve Vranově u Brna dnes 29. června dopoledne ovládla ozbrojená skupina radikálních islámských aktivistů. Teroristé zajali skupinu žáků a učitelů školy jako rukojmí a požadovali propuštění svého krajana z vězení.

Při nesplnění tohoto požadavku hrozili použitím tzv. špinavé bomby. Na důkaz svých slov z okna školy stříleli salvy ze samopalů a při vyjednávání s policejním vyjednavačem mířili jedné z učitelek na hlavu pistolí. Přitom tvrdili, že se před ničím nezastaví, dokud nedosáhnou svobody pro svého krajana Ahmeda.

Tak začínalo dnešní cvičení integrovaného záchranného systému. Ke škole jako první dorazili policisté a přivolaná zásahová jednotka Policie ČR. Vzhledem k hrozbám teroristů policisté na místo přivolali hasiče a zdravotníky. Ve Vranově zasahovaly čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, ke škole kromě běžných zásahových vozidel přijelo i mobilní dekontaminační stanoviště se stany pro zdravotníky, aktivizována byla i výjezdová skupina chemické laboratoře HZS Jihomoravského kraje v Tišnově. Když zkrachovalo vyjednávání s teroristy a policejní komando osvobodilo rukojmí, jednomu z teroristů se podařilo odpálit tzv. špinavou bombu. Hasiči v protichemických přetlakových oblecích zajistili dekontaminaci rukojmích i zasažených policistů. Ve škole a v jejím okolí současně monitorovali koncentraci radioaktivních látek a na místě zasahovali až do poklesu měřených hodnot pod hranici nebezpečí.

info:kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet