Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pohotový Brňan odvážně zabránil velkému požáru

Rozsáhlému požáru na Štědrý den odpoledne pohotově zabránil obyvatel bytového domu v Provazníkově ulici v Brně.

Osmatřicetiletý Radovan Hanzlovský se s přítelkyní vracel domů. Při zaparkování na dvoře domu ho přítelkyně upozornila, že v okně bytu ve čtvrtém patře jsou záblesky připomínající požár. I když oba bydlí o patro níže, ihned vyběhli do čtvrtého patra. Protože škvírou nad vchodovými dveřmi opravdu vycházel černý dým, muž bouchal na dveře zasaženého bytu a jeho přítelkyně zároveň burcovala obyvatele okolních bytů, aby zavolali hasiče a buďto vyšli před dům, nebo zůstali uvnitř a neotvírali dveře. Na chodbě také kvůli odvětrání kouře zotvírala okna.

Hasiče zavolala sousedka a její muž Alexej Neuner, který je shodou okolností lektorem odborného učiliště požární ochrany v Brně, vyběhl na chodbu pomoci R. Hanzlovskému. Protože nebylo jisté, jestli uvnitř hořícího bytu nezůstal jeho obyvatel, oba muži nečekali na příjezd hasičů a vyrazili dveře. Uživatel bytu uvnitř naštěstí nebyl, v jednom z pokojů ale hořely postele. Oheň začali ihned kropit vodou z kbelíků a ještě před příjezdem hasičů tak zabránili jeho rozšíření do dalších místností bytu a do okolních prostor domu.

Hasiči hlášení o požáru na tísňové lince přijali 24. prosince v 16.40 hodin, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Lidické ulici a jednotka dobrovolných hasičů z Brna-Soběšic. Hasiči vypnuli přívod el. proudu, oheň pomocí jednoho vodního proudu dostali pod kontrolu v 16.53 hodin a za dalších pět minut žhnoucí a doutnající postele dohasili. Byt odvětrali a zkontrolovali také byt nad požárem. Ohořelé postele vynesli na dvůr domu.

Protože Radovan Hanzlovský se při hašení nadýchal toxických zplodin hoření a známky nadýchání při prvotním hašení požáru jevili také obyvatelé sousedního bytu, velitel zásahu přivolal zdravotníky. Ti Radovana Hanzlovského k dalšímu vyšetření převezli do nemocnice. Na místě prohlédli a ošetřili manžele Neunerovy.

Požár podle zjištění vyšetřovatele HZS JmK způsobila nepozornost obyvatele bytu, který před odchodem zřejmě špatně uhasil cigaretu a od ní se pak vzňaly postele. Škodu na zničených postelích a zařízení pokoje předběžně vyčíslil na 30 tisíc korun. Při případném rozšíření požáru ale mohl oheň zasáhnout celý byt 2+1 a ohrozit i obyvatele okolních bytů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet