Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční zásahy v Plzeňském kraji

Během tří sváteční dní zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u 47 událostí. Osmkrát vyjížděly jednotky k požáru a ve 13 případech pomáhaly u dopravních nehod, které se obešly bez obětí na životech.

Požáry: 8 (předběžné škody 1 016 000 korun)
Dopravní nehody: 13
Technická pomoc: 23
Únik nebezpečných látek: 1
Planý poplach: 2

Vybrané zásahy:

PLZEŇ – Největší škodu způsobil požár skladu s CD nosiči v Kolárově ulici v Plzni (z tohoto zásahu je foto u článku).

Událost byla ohlášena v neděli 26. prosince 2010 v 11.59 hodin. Aby se jednotky dostaly k místu požáru, museli do objektu vniknout násilím. Požár se podařilo po necelých patnácti minutách dostat pod kontrolu.

Po úplném uhašení byly prostory odvětrány pomocí přetlakové ventilace. Objekt sloužil jako sklad CD, DVD a počítačových komponentů. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je v šetření. ** PŘEŠTICE** – Osm minut po půlnoci z 23. na 24. prosince 2010 vyjížděli hasiči k ohlášenému požáru vánočního stromu na náměstí v Přešticích. Na místě jednotka zjistila, že se pouze kouří ze světelné výzdoby stromu.

Žádné známky hoření nebyly objeveny. Hasiči proto odpojili světlenou výzdobu od elektrického proudu a o situaci informovali starostu obce.

BOR – V pátek 24. prosince v 7.54 hodin vyjížděli hasiči na pomoc majiteli domu v Boru na Tachovsku, kde zledovatělý sníh utrhl komín.

Ze střechy se utrhla masa sněhu, která když sjížděla po střeše, strhla s sebou i vývod plynového komína. V místě nebylo možné ustavit výškovou techniku, proto byla použita lezecká výstroj. Jeden ze zasahujících hasičů slanil ke komínu a sníh odstranil.

Stržením bylo porušeno komínové těleso pod střechou asi 10 cm nad úrovní podlahy. Majiteli byla doporučena na opravu specializovaná fir­ma.

KRSY – V sobotu 25. prosince 2010 v 11.15 hodin vyjížděli hasiči na pomoc autobusu, který zapadl v příkopu u obce Krsy na severním Plzeňsku. Autobus vezl 40 německých turistů.

Vozidlo bylo z části zapadlé do příkopu, ale nikdo nebyl zraněný. Hasičům se pomocí traktoru, který dorazil z nedaleké obce, podařilo autobus vyprostit. Vozidlo pak pokračovalo dál v cestě.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet