Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři cvičili na Lipně

Vodní záchranná služba z Českého Krumlova uspořádala ve čtvrtek 24. června 2005 ukázky pro tisk a obyvatele na jedné ze svých základen na Lipenské přehradě v Dolní Vltavici.

Společného cvičení se zúčastnila i jejich partnerská organizace z Rakouska a za spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Trans Hospital, leteckou pátrací letkou Armády ČR z Líní a s Jihočeskou kynologickou službou zde předvedli řadu ukázek záchrany tonoucích.

Ředitel VZS Č. Krumlov Milan Bukáček pak postupně vysvětlil lidem, proč je tak důležité provádět podobné nácviky.

K vidění byla připravena řada ukázek, např. výsadek potápěče z vojenského vrtulníku s následným zajištěním tonoucího a poté transport vrtulníkem k připravené sanitce, několik různých variant „běžných“ záchran pomocí motorového člunu a kynologové předvedli záchranu tonoucího samotným psem, který bez jakékoliv další pomoci transportoval člun i s tonoucím ke břehu.

Akce „Rescue Lipno 2005“ pak měla za úkol seznámit místní obyvatele s možnostmi vodní záchranné služby, vzájemně secvičit složky IZS a rovněž poukázat na to, že tato činnost je poněkud finančně opomíjená státem, přesto však velmi důležitá.
Sdílet