Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest dětí uteklo před požárem

Dne 2. 7. 2005 v 01:40 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Jalubí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Jalubí a Traplice.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a vnitřních prostor rekonstruovaného rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byla celá střecha v plamenech a v jedné části se probořila do obytných místností. Hasiči natáhli několik proudů vody a jejich prvotním úkolem bylo zabránit rozšíření požáru na sousední dům. Ten se podařilo zachránit po rychlé lokalizaci blízkých hořících střešních trámů a důkladném ochlazení štítové zdi. Hasiči museli v dýchacích přístrojích zasahovat v zakouřených prostorách domu, kde dohašovali probořené dřevěné stropy a hořící trámy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno. Dům byl v rekonstrukci majitele, který si prováděl veškeré práce sám. Požár zcela zničil střechu domu, stropy a část vnitřního vybavení. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 400.000 Kč. V době vzniku požáru spal majitel se svou manželkou a šesti dětmi v letním pokoji na dvoře domu.

V dopoledních hodinách proběhlo další ohledání místa požáru i za přítomnosti technika Policie ČR. Bylo zajištěno několik stop pro případné přesné určení příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatel hasičů proto zatím nevylučuje žádnou z možných verzí, včetně úmyslného založení požáru. Případ je i nadále ve společném šetření hasičů a policie.

Zajímavostí případu je skutečnost, že požár hasičům oznámila sousedka, která je zároveň manželkou právě službu konajícího operačního důstojníka na krajském středisku hasičů ve Zlíně. Když její manžel přebíral oznámení o požáru, tak se dál dozvěděl, že požár jako první zpozorovaly jeho děti. Dědeček rodiny (jeho otec) pomáhal evakuovat šest dětí sousedů přes plot zahrady do bezpečí svého domu. Babička jim poskytla přístřeší v deštivé noci a manželka pomohla s další nezbytnou péčí. Starší z jeho synů se jako člen sboru dobrovolných hasičů připojil k likvidačním pracím na místě požáru. Všechny evakuované děti sousedů tak přečkaly noc bez zranění, v teple a suchu. Nejmladšímu dítěti je asi půl roku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet