Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová zbrojnice pro hasiče v Hajnici

Pěkný dárek pod stromeček dostali hasiči v Hajnici. Po téměř 5ti letech se dočkali nové hasičské zbrojnice.

O stavbě nové hasičské zbojnice se rozhodlo již v roce 2005, kdy se řešila otázka, kam se umístí nový vůz LIAZ 101, který byl téhož roku koupen a zrekonstruován. Bývalé prostory navíc nevyhovovaly potřebám hasičů.

Chybělo zde potřebné zázemí pro odbornou přípravu, odpočinek i základní sociální vybavení. LIAZ byl umístěn v areálu nedaleké firmy a v případě vyhlášení poplachu byli hasiči nuceni vozidlo vyzvednout a převést jej ke zbrojnici.

Jak to probíhalo můžete shlédnout na videu, nebo v našem starším článku .

Z bývalého skladu materiálně-technického zabezpečení se tak po téměř 5ti letech vybudovala moderní hasičská zbrojnice s kompletním zázemím pro potřeby hasičů. V budově je kompletní sociální zařízení, školící i společenská místnost, kancelář, sklad a samozřejmě prostorná garáž pro všechny automobily. Budova je navíc ekologicky vytápěna pomocí tepelných čerpadel.

Na tuto nákladnou investiční akci se podařilo získat několik dotací. Zbývající náklady uhradila obec Hajnice ze svých zdrojů.

  • Ministerstvo vnitra ČR: 2 200 000 Kč
  • Program obnovy venkova Královéhradeckého kraje: 600 000 Kč
  • Státní fond životního prostředí (tepelná čerpadla): 1 100 000 Kč
  • Celkové náklady: cca 8 000 000 Kč

Jednotka PO obce Hajnice je zařazena do kategorie JPOII/1. Zasahuje na území obce i v okolních městech při různých mimořádných událostech. Zasahuje s rekonstruovanými vozidly LIAZ 101, CAS24; TATRA 148, CAS32 a AVIA 30, DA12. V poslední době se jednotka podílela na likvidaci několika požárů budov i dopravních nehod.

V pátek 28. ledna 2011 proběhlo v Hajnici slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice.

Za SDH Hajnice
Pavel Novák (bývalý člen JSDH Hajnice)
Marek Voženílek (zástupce velitele)
www.sdhhajnice.cz

Sdílet