Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár v KV Aréně způsobila závada na zaparkovaném automobilu, úmysl se neprokázal

Vyšetřovatelé požárů z HZS Karlovarského kraje uzavřeli spis o požáru v KV Aréně se závěrem, že příčinou je technická závada na zaparkovaném osobním autě v podzemních garážích arény. Oheň postupně zasáhl i další dvě auta stojící hned vedle, zničil plastovou nádrž na led, poškodil elektroinstalaci a další technologie a také strop garáží nad místem požáru. Potvrzená škoda je 20 milionů korun.

Prvotní šetření v místě požáru prováděli vyšetřovatelé společně s policisty v den události do nočních hodin. Elektrické rozvody bezprostředně po požáru zhodnotil přizvaný soudní znalec v oboru elektro, poškozený strop prohlédl statik. Na místě byl policejní pyrotechnik i speciálně vycvičený pes na vyhledávání stop po látkách, které mohou způsobit požár. Pes označil tři místa, vyšetřovatelé z nich odebrali vzorky, které hned na místě prověřili technici z výjezdové skupiny hasičské laboratoře z Třemošné, následně pak vzorky prozkoumali také v Technickém ústavu požární ochrany v Praze a také v kriminalistickém ústavu tak, aby výsledky byly ze tří na sobě nezávislých zdrojů. V Technickém ústavu požární ochrany důkladně ohledali ohořelé osobní auto z podzemní garáže, podle výsledků expertíz je v závěrečném posudku jako příčina požáru uvedena technická závada na tomto vozidle.

Jednou z vyšetřovacích verzí bylo i úmyslné zapálení. Vyšetřovatelé na místě hledali stopy výbušného nástražného systému, zkoumali plastovou nádrž na led, zda na zbytcích plastů nejsou iniciační látky pro vznik požáru, provedli vyšetřovací pokus, kdy vyhodnotili fáze požáru při zapálení stejného plastu, ze kterého byla tato nádrž. Úmyslné zapálení jako příčinu nakonec vyšetřovatelé jednoznačně vyloučili.

Před požárem ve sportovním, kulturním a společenském centru hasiči společně s vedením arény připravili několik cvičení. A to jak na požár, tak například i únik čpavku. Díky těmto cvičením a dalším exkurzím v aréně měli hasiči při skutečném požáru přehled o uspořádání vnitřních i venkovních prostorů tohoto objektu, věděli ve kterých místech se nachází technologie a další důležité body. Připravenost tak zvýšila efektivitu zásahu. Tento trend hodlají hasiči zachovat a i nadále budou připravovat cvičení na možné druhy událostí v KV Aréně.

Hořet v aréně začalo 27. září 2010 krátce po čtrnácté hodině, dva dny před zahájením Mistrovství světa v basketbale žen. V době požáru v hale trénovala mládežnická hokejová družstva, všechny hráče bylo nutné evakuovat. Na místě zasahovalo celkem čtrnáct jednotek hasičů včetně výjezdu z chemické laboratoře Třemošná. Na likvidaci požáru se podílelo dvacet jedna hasičských vozidel a osmdesát osm hasičů. Zásah trval téměř dvanáct hodin, komunikace podél arény byla po celou dobu uzavřena. Z hlediska hasičů se jednalo o největší požár na území kraje v roce 2010.

Článek o náročném zásahu hasičů v KV Aréně si můžete přečíst zde, na našm webu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet