Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zničily rekonstruovaný objekt za 3 milióny

Dne 30. 12. 2010 v 00:22 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v obci Staré Hutě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Boršice, Koryčany a Buchlovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru rekonstruované chalupy.

Majitelé domu byli v době vzniku požáru na návštěvě u sousedů. Požár, který vznikl uvnitř jedné z místností chalupy aktivoval požární hlásič. Hlasitý signál upozornil okolí na nebezpečí požáru a následně byla událost hlášena na tísňovou linku se žádostí o pomoc hasičů.

Do vzdálenější obce v Chřibech to hasičům trvalo asi dvacet minut. Po příjezdu a prvním rychlém průzkumu si velitel zásahu nechal vyslat další posilové cisterny na doplňování vody. Požár se rozhořel z vnitřních prostor prakticky na celý dům.

Hasiči rozvinuli několik proudů vody a zahájili hasební útok. Postupně pronikali do objektu, kde se snažili krotit sílící plameny. Požár se podařilo lokalizovat asi po pětačtyřiceti minutách hašení, ale celková likvidace požáru zabrala další více než čtyři hodiny. Hasiči museli dohasit a likvidovat veškerá ohniska ve všech hlavních konstrukčních částech stavby. Ukončení hasebního zásahu tak bylo hlášeno až v 6 hodin ráno. Během požáru utrpěl majitel silný psychický otřes z prožité události.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo jen předběžně ohledáno. Noční čas a dlouhá práce hasičů na likvidaci požáru vedla vyšetřovatele k odložení svého pátrání na dopolední hodiny, kdy se na požářiště vrátí.

Požár zničil rekreační chalupu o rozměru asi 8 × 12 metrů. Objekt byl po rekonstrukci a ve značné míře uvnitř obložen dřevem. Požárem způsobená škoda se předběžně odhaduje na 3 mil. Kč.

aktualizace

V dopoledních hodinách se na místo požáru vrátil vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, aby zjistil příčinu vzniku požáru. Po ohledání bylo potvrzeno, že požár vznikl uvnitř jedné z místností a možné přičiny vzniku požáru se zúžily do oblasti technické závady elektroinstalace. Nadále jsou však prověřovány i další možnosti, jako např. vliv topení.

Přidáno foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet