Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů se šťastným koncem

Během roku 2010 hasiči zasahovali u desítek tisíců zásahů. Krotili velkou vodu, přívaly sněhu, plameny. Náročné zásahy střídají také zásahy, které nejsou zcela obvyklé, které jsou svým způsobem kuriózní. A šťastný konec těchto zásahů podtrhuje jejich výjimečnost.

Prsten

Šestnáctiletý chlapec s matkou přišel letos v únoru požádat na stanici ve Vrchlabí, aby mu hasiči sňali prsten z chirurgické oceli z nateklého prstu. Chlapec již dříve navštívil nemocnici, tam mu však nedokázali pomoci, protože na podobné zákroky nejsou technicky vybaveni. Chlapec ještě týden chodil s oteklým prsteníčkem pravé ruky, než se rozhodl dojít si pro pomoc přímo k hasičům. Ti nejprve vložili mezi prst a prsten část PET lahve a pilníkem na řetězovou pilu opatrně odstranili ocelový kroužek bez jediného škrábnutí prstu.

Psi a kočky varovali před požáry

Hned dvakrát se během jednoho únorového týdne postarali o varování spících obyvatel hořících objektů na území Moravskoslezského kraje domácí mazlíčci – v rodinném domě v Žermanicích (okres Frýdek-Místek) pes, o dva dny později pak v Krnově (okres Bruntál) několik koček. V obou případech byly, vedle lidského zdraví, uchráněny statisícové hodnoty.

Dne 10. února 2010 těsně před půlnocí začaly hořet saze v komíně v rodinném domku v Žermanicích. Oheň vystřelil záslepku otvoru v komíně v prvním patře a šířil se po pokoji. Protože všichni obyvatelé domu spali v přízemí, musel je varovat jejich pes. Probudil je štěkáním a škrábáním na dveře ložnice. Požár proto způsobil škodu „pouze“ kolem 200 tisíc korun a nikdo při něm nebyl zraněn.

Přesně o dvě noci později, tedy 12. února 2010 před půlnocí, byl nahlášen na tísňovou linku 150 požár rodinného domu v Krnově. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že jde o požár koupelny. Ponecelých dvaceti minutách se jim podařilo požár uhasit. Majitelka domu byla již venku, ale při své záchraně se nadýchala zplodin hoření a způsobila si lehké popáleniny končetin. Měla velké štěstí. Když začalo hořet, již spala. Vzbudily ji až její čtyři kočky, které ji začaly olizovat a mňoukat. Žena po probuzení zjistila, že v domě hoří, rychle zavolala hasiče a opustila i se svými zachránkyněmi objekt.

Těsná pouta

Dne 18. března 2010 byli hasiči z Hradce Králové přivoláni na stanici Policie ČR na Gočárově třídě. Zásah byl nutný u vězně v cele předběžného zadržení, kterému se po pádu na zem zasekla pouta na rukou tak nešťastně, že mu jedna ruka nebezpečně otekla. Hasiči pouta rozstřihli pákovými kleštěmi. Na místo byli přivoláni také záchranáři, kteří zdravotní stav muže zkontrolovali.

Neúspěšný pokus o přebrodění řeky

Velmi nepříjemnou zkušenost a zároveň nečekaný trénink na povodňovou situaci prožila 15. dubna 2010 večer dvoučlenná posádka terénního vozidla Nissan Terrano. Při projíždění „černého“ brodu řeky Morávky mezi obcemi Raškovice a Vyšní Lhoty (okres Frýdek-Místek) uvízlo auto se dvěma mladými lidmi v korytě řeky. Voda dosahovala téměř až po okna vozidla a jediným únikovým otvorem pro mladý pár, zkracující si přes řeku cestu do zaměstnání, bylo střešní okno, kterým oba vylezli na střechu auta. Muž volal před 21. hodinou na tísňovou linku hasičů o pomoc, ale zaměnil „brod“ za „jez“, který se nachází o notný kus dál. Zkomplikoval tak hasičům hledání vozidla ve tmě. Po nalezení značně ponořeného vozidla se dvěma šokovanými lidmi na střeše vjel vyprošťovací speciál do řeky a oba mohli přelézt na „korbu“. Vyprošťovací tatra pak vytáhla pomocí navijáku automobil z koryta.

Prst v převodce řízení

Večer 22. dubna 2010 si přišel pro pomoc přímo na stanici v Jaroměři muž se svou dcerou. Ta strčila malíček pravé ruky do vymontované převodky řízení osobního automobilu a nemohla jej vytáhnout. Hasiči ručním nářadím opatrně vyprostili prst z nepříjemné pasti bez známek zranění.

Tele ve studni

Dva až tři dny mělo být uvězněno v poměrně hluboké studni v Rudné pod Pradědem (okres Bruntál) odhadem čtyřicetikilo­gramové tele. Hasiče na ně upozornila dne 26. června 2010 večer žena, která zaslechla bučení. Na pomoc nebohému tvoru vyjela v sobotu kolem šesté hodiny večerní lezecká skupina hasičů ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Bruntálu a dvě jednotky dobrovolných hasičů z obcí Malá Morávka a Andělská Hora. Tele bylo uvězněno v téměř vyschlé studni v hloubce zhruba tří metrů v místní části Nová Rudná. Za teletem se spustil na laně člen lezecké skupiny z Bruntálu a bez větších problémů na něm upevnil evakuační postroj (triangl). Tele bylo vytaženo na zemský povrch na laně. Rychle se z nedobrovolného vězení otřepalo a ještě vděčně olizovalo svým zachráncům ruce.

Nouzové přistání

K nehodě větroně, který spadl na střechu soukromé firmy v ulici Švermova v liberecké městské části Františkov, byli 3. července 2010 vysláni hasiči ze stanice Liberec a dobrovolní hasiči z Růžodolu I. Hasiči na místě zjistili, že došlo k nouzovému přistání větroně zn. Blaník, jehož pilot seděl v pořádku uvnitř letadla a vyvažoval ho vlastní vahou, aby nespadlo se střechy. Hasiči zajistili větroně proti pádu a pomohli pilotovi vystoupit. Poté ve spolupráci se členy aeroklubu odmontovali křídla a letadlo i pilota spustili na zem.

Hnízdo se stalo pastí

Hasiči z Nového Bydžova zachraňovali dne 13. července 2010 dvě mláďata čápa bílého, která uvízla ve vlastním hnízdě na komíně prodejny v Lužci nad Cidlinou na Hradecku. Mláďatům se zamotaly nohy do provázků, které byly zřejmě součástí větví a klacíků při budování hnízda, které se nacházelo ve výšce zhruba čtrnácti metrů. S požárním automobilovým žebříkem se hasiči dostali až k mláďatům a s největší opatrností jim provázky z nohou odřezali. Po „vysvobození“ z nedobrovolné pasti zanechali mláďata v hnízdě.

Vlasy v karabině

V neděli 1. srpna 2010 byli hasiči z Libereckého kraje požádáni o pomoc při záchraně osob, které uvízly na skále v lokalitě Nové Zákupy. Na místo byla vyslána lezecká skupina ze stanice Česká Lípa spolu s dobrovolnými hasiči ze Zákup, vrtulník letecké záchranné služby s lezeckou skupinou a Policie ČR.

Hasiči našli na skále ve výšce asi čtyři metry dvě mladistvé osoby. Jeden ze členů lezecké skupiny k dívce a mladíkovi slanil a zjistil, že dívce se zamotaly vlasy do karabiny. Další viditelná zranění osoby neutrpěly. Poté pomohl dívce a mladíkovi slanit na zem, kde byli předáni zdravotníkům zdravotnické záchranné služby ke kontrolní prohlídce.

Prověrka fyzické zdatnosti

Čtyři jednotky hasičů ze tří okresů Moravskoslezského kraje se zapojily dne 17. září 2010 odpoledne v Těškovicích (okres Opava) do záchrany muže, který spadl po prasknutí můstku, po němž šel s otcem, čtyři metry do hlubin lomu na špatně dosažitelné místo. Muž ležel po překvapivém pádu na okraji zatopeného lomu. Hasiči zvažovali cestu shora pomocí lezecké techniky, nakonec se jim podařilo dole objevit úzkou rokli, vedoucí až ke zraněnému muži, který měl zlomenou nohu. Nosítka muselo uchopit osm mužů a muže přenesli se střídáním s kolegy zhruba 30 metrů úzkou roklí zpět k autu. Muž byl na nosítkách uložen na zadní výklopnou část vozidla a převezen zhruba 300 metrů k vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice. Podle odhadu zasahujících měl zraněný hmotnost (tedy „vážil“) minimálně 130 kilogramů.

Noha v kontejneru

Dne 23. října 2010 ve 04.51 hodin požádalo operační středisko Policie ČR hasiče o spolupráci při vyproštění muže z kontejneru na tříděný odpad v ulici V Jilmu v Jilemnici. Hasiči ze stanice Jilemnice na místě zjistili, že mladík prokopl plastový kontejner na sklo a noha se mu uvnitř zaklínila. Páčidlem a rozpínacím hydraulickým zařízením nohu z kontejneru vyprostili. Devatenáctiletého muže si převzali k ošetření záchranáři zdravotnické služby. Úmyslné poškození plastového kontejneru pak šetřila Policie ČR.

Nabodnutý na plotě

Profesionální hasiči z Karviné „mají štěstí“ na neobvyklé „plotové“ případy. Zhruba před třemi roky pomohli šestiletému chlapci s nabodnutou rukou na ostrém hrotu kovového plotu. A letos v listopadu naopak pomohli dospělému muži, kterého lidé našli viset na plotě s hrotem zabodnutým do stehna. Kolemjdoucí podpírali naříkajícího muže do příjezdu zdravotníků a zdravotníci pak drželi muže u plotu na nosítkách až do příjezdu hasičů. Vibrace a jiskry vznikající rozbrušováním kovové tyče by způsobovaly muži velké bolesti, a tak ho hasiči odstřihli hydraulickými nůžkami, podobně jako se vyprošťují zranění po dopravních nehodách. Ještě při převozu do nemocnice jevil muž známky opilosti.

Podezřelý balíček

Na žádost Policie ČR vyjela 19. listopadu jednotka ze stanice Frymburk k lesnímu penzionu Na Kobylnici u obce Lipno nad Vltavou na monitoring zápachu, jež se linul z neznámého balíčku. Balíček nalezl náhodný svědek a dle jeho slov mu připadal podezřelý. Hasiči zjistili, že se jedná o použitou dětskou plenku, kterou jednotka odvezla a vyhodila do popelnice pro komunální odpad.

Zdroj: 112 – Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, foto HZS kraje Moravskoslezského a Královéhradeckého

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet