Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Každý hasič z Kiribati má proudnici

Právě včera se celá naše redakce vrátila z přátelské návštěvy státu Kiribati. Pozvali nás místní hasiči, když si našem serveru přečetli o protestech českých hasičů na snížení platu a zmrazení nákupu techniky.

V tomto státě jsou pouze profesionální hasiči, dobrovolné hasiče nemají, přijdou jim zbyteční. Jejich plat je složen z nárokové části a čítá asi 158.408,– Kiribatských dolarů měsíčně, což je asi 86,–Kč a 50 halířů.

Další složkou platu je takzvaná nenároková část. Každý hasič ke svému platu dostane ještě sušenou dužinu z kokosových ořechů, kolokázii (to nevíme co je) a hlavu tuňáka (velitel i ocas).

Hasiči pózují před objektivem Michala Šafuse, který jako jediný zůstal v ČR. Jak sami místní hasiči říkají, jsou vždy připraveni a za pasem mají každý svou proudnici. Úplně vlevo je Petr Svoboda z redakce, který se opálil a zkusil si domorodý oděv i proudnici, která mu byla veliká

Zvláštní špatné postavení mají strojníci. I v Kiribati jsou na tom špatně, ostatně jako všude na světě. U Kiribatských hasičů mají menší plat (jsou zařazeni v nižší platové třídě) a mají tak poloviční dávku kokosové dužiny a z tuňáka pouze ocas. Navíc musí každý rok absolvovat kurz „Obsluha plechové konve“.

Václav Porkát požádal hasiče o ukázku doplňování vody při požáru

Během naší návštěvy jsme navštívili jednu hasičskou stanici, kde bylo i operační středicko linky 112 (ano v tomto státě mají mobilního operátora, kde předvolbou je +689 a dále 112). Pracují zde jen ženy, většinou to jsou dříve či později manželky nebo milenky hasičů (ostatně jako u každého sboru na světě).

Všechny ženy z operačního střediska linky 112. Chybí jen Kwuakami Hokundumá (viz pozn. redakce)

Nejvíce nás zaujala technika. Připravujeme článek na téma: „Plastová či plechová konev?“ a také poměrně zajímavě řešená síť kaluží a mokřad, rozmístěná po celé zemi (obdoba naší hydrantové sítě).

Na oplátku za příjemnou dobu strávenou v této malebné zemi, jsme pozvali místního velitele Kiribatských hasičů do České republiky. Naší zemi by měl navštívit už v průběhu února.

Velitel místní profesionální jednotky Wárnsdo-Susuchachairdada

Poznámka redakce: 13 letou operátorku místní linky 112 jménem Kwuakami Hokundumá si jako snoubenku přivezl v dobře odvětrávaném kufru na kolečkách člen rekace Kuba Kozák. Gratulujeme !

Martin corvus bigdick Kavka

Sdílet