Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První novoroční zásah hasičů měl tragické následky

Dne 1. 1. 2011 v 02:24 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné havárii auta u obce Střílky. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Koryčan. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Koryčany a Střílky došlo k tragické havárii osobního auta zn. Š Favorit.

Mladý dvaadvacetiletý řidič havaroval s vozem mimo silnici, kde čelně narazil do betonového přejezdu mostku na pole. Při havárii utrpěl velmi těžká zranění na více částech těla, včetně hlavy, a vnitřní krvácení.

Ze záchranářů na místo jako první dorazili dobrovolní hasiči z nedalekých Koryčan, kteří nalezli ve vraku zaklíněného řidiče v bezvědomí. Po vyproštění a vytažení ven hasiči zahájili resuscitaci a pokusy o oživení. Po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby se lékař ještě pokusil o záchranu mladíka, ale po dalších marných pokusech musel konstatovat smrt.

Hasiči zajistili vrak auta proti požáru i úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena doprava. Hasiči místo tragické nehody nasvětlovali pro potřeby policie výkonnými agregáty.

Pro hasiče v této oblasti to byl v noci na Nový rok už druhý zásah u dopravní nehody. Kolem 23:00 hod. dne 31. 12. 2010 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na hlášenou havárii osobního auta na hlavním tahu I/50.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při havárii se vozidlo zn. Opel Corsa dostalo mimo silnici, kde se převrátilo na střechu. Ve voze cestovali dva mladí muži, které na silnici naložila projíždějící hlídka policistů a odvezla je do tepla blízké čerpací stanice.

I v tomto případě hasiči pomohli se zajištěním vraku auta proti požáru a úniku provozních kapalin. Po zadokumentování události vrak vyprostili zpět na silnici.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet