Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Plameny chatu značně poškodily, zasahovalo pět jednotek hasičů

Dne 2. 1. 2011 v 09:00 hod. byli hasiči informováni o požáru rekreační chaty na Tesáku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Rajnochovic, Podhradní Lhoty, Chvalčova a Bystřice pod Hostýnem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné z rekreačních ubytovacích chat areálu na Tesáku.

Požár byl zpozorován v době, kdy ubytovaný muž z chaty odjel. Správce areálu informoval, že vidí kouř i plameny v areálu ubytovacích chatek. O hašení se před příjezdem hasičů nikdo nepokusil, a to z důvodu nemožnosti proniknout do uzavřeného objektu.

Po příjezdu záchranářů a rychlém průzkumu nechal velitel zásahu proniknout hasiče násilím do chaty. Postupně bylo nataženo vodní vedení a hasební útok byl veden jak z vnější strany, tak z vnitřních prostor. Intenzivní prací se podařilo požár velmi rychle lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření.

Kopcovitý terén a namrzlé vozovky komplikovaly kyvadlovou dopravu vody, a proto si nechal velitel zásahu vyslat další posilové cisterny z okolních obcí.

V 11:00 hasiči dál pokračují v celkové likvidaci požáru a v dohašování skrytých ohnisek v konstrukcích chaty. Na místo už dorazil vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru.

V 11:40 velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru.

Vyšetřovatel hasičů pátral po příčině vzniku rozsáhlého požáru, který měl za následek celkové zničení ubytovací chaty o rozměru asi 8 × 5 metrů. Ubytovaní hosté uvedli, že v době vzniku požáru trávili čas na jiné z chat. Případ je nadále v šetření hasičů i policie. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 500.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet