Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká záchranářka a její pes jsou nejlepší na světě

Světový šampionát vyhrála záchranářka z České republiky, český tým byl celkově pátý.

Poprvé v historii se držitelem titulu mistra světa v prestižní záchranářské disciplíně, vyhledávání osob v sutinách, stal zástupce České republiky. O víkendu se to ve Francii podařilo osmadvacetileté kynoložce Lence Cvachové. Ta se spolu se svým čtyřnohým kolegou v úterý večer vrátila z dějiště šampionátu zpět do ČR.

Lenka Cvachová, závodící v barvách Záchranné brigády kynologů Jihomoravského kraje (ZBK JmK), v prestižní kategorii kralovala zcela jednoznačně. Na prvním místě se umístila se ziskem 274 bodů, tedy s náskokem 10 bodů před stříbrným medailistou z Maďarska.

11. ročníku Mistrovství světa v záchranářské kynologii se zúčastnilo více než sto týmů ( tým = psovod + pes) z 30 kynologických organizací a 15 zemí světa. Šampionát se konal ve dnech 27.6. – 2.7. 2005 v kraji Herault na středomořském pobřeží. Závod provázely extrémní klimatické podmínky. Denní teploty totiž běžně překračovaly 35°C, což pro pracující psy i jejich psovody představovalo obrovské zatížení.

Jako favorité celého mistrovství vystupovali od začátku domácí, tedy psovodi francouzských hasičských sborů. Jejich ambice však nakonec zůstaly nenaplněny a šampionát zcela ovládli zástupci zemí střední Evropy.

Překvapením také bylo pořadí družstev, kdy prevenství získal nováček šampionátu, tým Chorvatska. ZBK JmK skončila celkově na 5 místě. Dalším týmem hájícím barvy ČR bylo družstvo Svazu záchranných brigád kynologů ČR. To skončilo v celkovém pořadí na 11 místě.

----------------------------------------------------------------------------------

Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje (ZBK JmK) pracuje nepřetržitě od roku 1976. Za dobu své existence zasahovala na více než šedesáti záchranných akcích. Šlo vesměs o hledání ztracených osob v přírodním terénu, ale také o vyhledávání zasypaných lidí v troskách domů. Organizačně největší akcí byla v roce 1999 pomoc po zemětřesení v Turecku, kde členové mise zachránili ze sutin několik živých lidí. V roce 2002 byla ZBK JmK přijata za člena mezinárodní záchranářské organizace IRO se sídlem v Rakousku. Vedoucím ZBK JmK je Zdeněk Katolický, tel.: 603 219 279, 548 568 417, e-mail: zkatolicky@sendme.cz Více informací je k dispozici na: http://zbkjmkcr.wz.cz/

Lenka Cvachová nar. 1977 v Praze. Žije nedaleko Roudnice nad Labem. Pracuje jako kynolog-záchranář u Městské policie hlavního města Prahy. Výcviku psů se věnuje od deseti let. Se svým současným psem, jménem Drake (čteno anglicky Drejk) plemene Border collie (více o plemeni www.volny.cz/bcccz ), jsou držiteli atestací Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, a to jak pro práci v sutinách, tak i pro vyhledávání ve volné ploše. Cvachová a Drake jsou také zařazeni do USAR (Urban serach and rescue) týmu ČR, který je připraven pro nasazení na záchranné mise v případě neštěstí v tuzemsku i v zahraničí (více:http://www.mvcr.cz/…o/kynologie/). Mistrovství světa se zúčastnila již minulý rok, kdy skončila na 6 místě. Kontakt: tel. 607 839 512, tel+fax: 416 815 572, e-mail: lenka.cvach@centrum.cz

Oficiální stránky Mistrovství světa 2005 a výsledkové listiny: http://www.sardog-wc2005.com/en/results.htm
Oficiální stránky organizace IRO: http://www.iro-dogs.org/
Sdílet