Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novoroční slovo starosty

Milé hasičky, milí hasiči, vstupujeme do roku, ve kterém završíme první dvanáctiměsíční etapu od IV. sjezdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Co se už podařilo, to nyní hodnotíte na svých valných hromadách. A jaké následující období bude, to zaleží na tom, jak právě nyní ho nastartujete a v nastoleném tempu, při udržení všech hodnot na vás kladených, vydržíte.

Chtěl bych připomenout, že nadcházející rok je Evropským rokem dobrovolnictví a je třeba tohoto faktu využít. Vaše služba je totiž stále ještě ne zcela plně doceňována a není výjimkou, že v mnoha směrech naráží na těžko překonatelné překážky. Ani při loňských povodních to nebyly ojedinělé případy, kdy členové Sdružení měli při výjezdech do zasažených oblastí ve svých zaměstnáních nemalé potíže. Zejména pak se svým uvolněním. Dobrovolní hasiči potřebují nejen úctu, ale i ochranu celé společnosti. Plně podporuji myšlenku, aby se v České republice změnily podmínky natolik, aby zaměstnávání dobrovolníků se pro zaměstnavatele stalo prestižní záležitostí. Věřím, že k tomuto cíli plně přispějí i změny letos připravovaného a schvalovaného nového znění Zákoníku práce.

Pokud někdo pracuje v tak ztížených podmínkách, jakými je likvidace následků živelních pohrom, zaslouží si stoprocentní uznání. SH ČMS dělá pro zabezpečení činnosti dobrovolných hasičů maximum. V nepříznivé ekonomické situaci státu Výkonný výbor na svém podzimním zasedání projednal možnosti zachování finanční a materiální podpory a mimo jiné jsme oslovili poslance Parlamentu ČR a další vysoké funkcionáře, kteří mohou přerozdělování finančních prostředků ovlivnit. Je také na krajských a okresních sdruženích a jednotlivých sborech, aby v tomto směru udržovali aktivní kontakt se svými protějšky na úřadech.

Členky a členové SH ČMS, přeji vám, aby se vám v novém roce dařily nejen vaše ekonomické záměry. Ať se vám daří úspěšně realizovat všechna vaše rozhodnutí. K tomu vám přeji pevné zdraví a velkou přízeň vašich blízkých.

Ing. Karel Richter
starosta SH ČMS

Sdílet