Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči loni zachraňovali také zvířata

Mezi nemálo důležité úkoly hasičů patří vedle záchrany osob a majetku i záchrana zvířat. Nejčastěji jde o vyvádění koní, krav, telat či jiných hospodářských plemen z hořících stájí, kravínů a dalších hospodářských objektů. Někdy skončí srnka či pes v kanálu či studni bez víka. Čas od času jsou ale hasiči vyzváni k záchranám ušlechtilejších tvorů. Především ti profesionální k tomu mají vhodné vybavení…

Hned v lednu 2010 se příslušníkům Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bruntálu povedl husarský kousek – při cvičení na zamrzlé hladině vodního díla Slezská Harta (okres Bruntál) pomohli supervzácné potáplici lední uniknout z ledového sevření. Za přítomnosti mnoha ornitologů a „birdwatcherů“, který se přijeli na ojedinělý výskyt potáplice lední v ČR a střední Evropě podívat. Pak hasiči přijali desítky děkovných telefonátů a mailů z celé ČR.

ČTĚTE: Jak hasiči zachraňovali potáplici – Hasiči přijímají poděkování za záchranu ptáka


Jednu z letošních úspěšných záchran psů z kanálů má od loňského dubna na kontě jednotka profesionálních hasičů ze stanice (HZS MSK) Ostrava-Poruba. V Ostravě-Nové Vsi propadl ztrouchnivělým poklopem kanalizace v Ostravě-Nové Vsi bulteriér.

Ze čtyřmetrové hloubky jej hasiči vytáhli pomocí nastavovacího žebříku a náruče. Pes vyvázl bez zranění. Hasiči pak provizorně označili kanál červenobílou páskou a informovali příslušné instituce o chybějícím poklopu.

ČTĚTE: Ostravští hasiči zachránili psa z kanálu


Stejná jednotka vyjela o měsíc později k nádrži v Ostravě-Třebovicích, kde se ve vodě trápil srnec. Při příjezdu hasičů již byl tvor díky snaze všímavé paní venku, hasiči se postarali o jeho odpočinek a zajištění tepla. Nejprve opatrně přenesli zachráněného srnce ze zarostlého terénu na volnou plochu.

Byl bez viditelných zranění, ale podchlazený a oslabený a hlavně se nemohl postavit na nohy. Hasiči ho přikryli dekou a počkali na příjezd strážníků Městské policie Ostrava a zástupce Českého mysliveckého svazu. Srnec byl pak převezen za asistence hasičů vozidlem strážníků k řece Opavě, kde byl – již viditelně odpočatý – vypuštěn do volné přírody.

ČTĚTE: Ostravští hasiči zahřívali zachráněného srnce


To jejich kolegové z Bruntálu řešili večer na konci června záchranu odhadem čtyřicetikilo­gramového telete, které mělo být uvězněno až tři dny ve tři metry hluboké studni v Rudné pod Pradědem (okres Bruntál). Hasiče na ně upozornila žena, která zaslechla slabé, ale srdceryvné bučení.

Na pomoc nebohému tvoru vyjela lezecká skupina hasičů ze stanice HZS MSK v Bruntálu a pro jistotu (v případě nepředpokládaných obtíží) ještě dvě jednotky dobrovolných hasičů – z obcí Malá Morávka a Andělská Hora.

ČTĚTE: Hasiči na Bruntálsku zachránili tele ze studny


Karvinští profesionální hasiči zachraňovali v polovině listopadu z vody téměř dospělou labuť, marně se snažící dostat se sevření rybářského vlasce s olůvkem, a to na slepém rameni řeky Olše v karvinském parku Boženy Němcové. Nemuseli nakonec použít ani přivezený nafukovací člun, na břeh ji rychleji nalákali na rohlíky, které zajistili strážníci zdejší městské policie.

Zatímco pět kolegyň lákání na pečivo neodolalo a připlulo ke břehu prakticky hned, šestá labuť s vlascem dělala jako jediná drahoty – dlouhé minuty. Nakonec ale také přece jen následovala příklady krmících se tvorů a brzy skončila na břehu v náručí hasičů. Ti ji rychle vysvobodili z rybářského zajetí a pustili do volné přírody. Nemám informace, že by některému z hasičů uštědřila nějaké to štípnutí.

ČTĚTE: Labuť chycenou ve vlasci hasiči zachránili


Jen o dva dny později, tentokrát v noci, zasahovaly hned čtyři profesionální jednotky hasičů v Petřvaldu (opět okres Karviná) u nehody polského kamionu s přívěsem, který vezl 324 kusů jatečních krocanů. V téměř převráceném přívěsu hrozilo udušení zvířat. Hasiči využili k vyrovnání a postavení kamionu na všechna kola těžkou techniku. Ušetřili tak dopravci 230 tisíc korun.

ČTĚTE: Hasiči zachránili dusící se krocany pomocí těžké techniky


A pár dní před Novým rokem 2011 profesionální hasiči z Ostravy-Poruby zachraňovali v Ostravě-Přívozu racka, zapleteného do silonového vlákna po drakovi. Silon mezi dvěma vzrostlými stromy sundali dolů pomocí vrhače lana. Zraněného ptáka (křídlo) převezli na služebnu městské policie.

ČTĚTE: Ostravští hasiči zachraňovali racka v silonovém zajetí


Někdy naopak zachraňují domácí mazlíčci své páníčky. Hned dvakrát během únorových dní se o to loni v Moravskoslezském kraji postaral nejprve pes v Žermanicích (okres Frýdek-Místek) a pak několik koček v Krnově (okres Bruntál). V obou případech byly – vedle lidského zdraví – uchráněny statisícové hodnoty.

Těsně před půlnocí začaly hořet saze v komíně v rodinném domku v Žermanicích. Oheň vystřelil záslepku otvoru v komíně v prvním patře a šířil se po pokoji. Protože všichni obyvatelé domu spali v přízemí, musel je varovat jejich pes. Probudil je štěkáním a škrábáním na dveře ložnice. Požár si proto vyžádal škodu „pouze“ kolem 200 tisíc korun a hlavně žádné zranění.

Přesně o dvě noci později byl nahlášen na tísňovou linku hasičů požár rodinného domu v Krnově. Majitelka objektu měla velké štěstí. Když začalo hořet, již spala, vzbudily ji ale její čtyři kočky, které ji začaly olizovat a k tomu mňoukat. Žena pak rychle zavolala hasiče a opustila i se svými zachránkyněmi objekt.

Požár koupelny vznikl od přímotopu, který byl postaven příliš blízko u hořlavých předmětů. Celkovou škoda vzniklou požárem majitelka vyčíslila na 300 tisíc korun. Díky domácím mazlíčkům a hlavně rychlosti hasičů byly uchráněny hodnoty za 1,7 milionu korun. Majitelka domu se při své záchraně nadýchala zplodin hoření a způsobila si lehké popáleniny končetin. Proto byla transportována policejním vozem do místní nemocnice k ošetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet