Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Klikař za volantem kamionu

Pomoc hasičů při uvolnění nákladu plechů z kamionu ve Zlíně

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Louky došlo na jedné z křižovatek k dopravní havárii nákladní soupravy zn. Volvo.

Řidič kamionu zastavoval za osobním autem před křižovatkou, když se vlivem brždění uvolnil náklad a došlo k jeho posunutí. Balíky ocelových plechů prorazily čelní stěnu návěsu a pokračovaly až do kabiny tahače, kterou zdeformovaly. Řidič může hovořit o velkém štěstí, protože z havárie vyvázl bez zranění.

Hasiči museli nejdříve zpřístupnit prostor pro překládku plechů a ocelových profilů. Postupně byla odhrnuta plachta a uvolněno několik polí z čela návěsu. Náklad byl jeřábem přeložen a vozidlo bylo znovu provozuschopné. Jeřábník pracoval v těsné blízkosti napínáku trolejového vedení a při překládce nákladu musel být velmi opatrný a přesný.

Nehoda způsobila dopravní kolaps na hlavním tahu ze Zlína do Otrokovic a doprava musela být řízena policisty pouze po jednom jízdním pruhu. Omezení trvalo asi dvě hodiny.

U podobných nehod a havárií zasahovali zlínští hasiči v minulosti již několikrát. Na Zlínsku evidujeme v podobných případech i velmi těžká zranění a některé události skončily i tragicky. V živé paměti máme případ těžké havárie nákladního auta, které sjíždělo z Jaroslavic do Zlína a havarovalo s nákladem železných profilů jen několik metrů od stanice zlínských hasičů. Těžce zraněný řidič musel být tenkrát vyproštěn ze zdemolované kabiny speciální technikou

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet