Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena šéfuje mosteckým hasičům

Ředitelkou územního odboru Most Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje je Eva Benáková.

Jen málokdo by hledal v křesle šéfa hasičů ženu. Různorodou práci u hasičů už přes dvě desítky let vykonává v Mostě Eva Benáková. Je to jediná žena na severu Čech, která v současnosti velí profesionálním hasičům. Jak sama ale přiznává, jde hlavně o manažerský post. Ženy totiž u „profíků“ do výjezdu nesmí. Stačilo ale málo a Eva Benáková by místo hasičské uniformy dodnes oblékala civilní oděv a pracovala jako účetní v podniku.

Z účetní šéfkou profi hasičů

„Při pravidelných kontrolách hasičů u nás v podniku jsem si stále častěji uvědomovala, že práce účetní mi nic nedává a tak nakonec slovo dalo slovo, a já přijala nabídku pracovat na tehdejší Okresní inspekci požární ochrany v Mostě. To bylo téměř na rok přesně před třiadvaceti lety. Konkrétně to byl 3. listopad 1986. V jedné kanceláři u mosteckých hasičů jsem pak vydržela devatenáct a půl roku. Vystřídala jsem tu ale různé funkce a od dubna roku 2006 jsem působila na krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje na oddělení integrovaného záchranného systému a řízení jednotek PO. V říjnu loňského roku jsem se přihlásila do výběrového řízení na post ředitelky územního odboru Most,“ řekla. Ze tří kandidátů nakonec zvítězila. Pod sebou má Eva Benáková v současné době devadesát lidí, jde hlavně o tvrdé muže, kteří se nebojí bojovat s ohněm. Na svou velitelku nedají někteří z nich dopustit. „Je to žena na svém místě. Dokáže být chápavá, ale i přísná,“ řekl o své nadřízené kolega Miloš Pobočík.

Jeho slova obratem potvrzuje sama šéfová. „Nesnáším lajdáctví a nedokončenou práci. To pak dokážu také vybuchnout a pořádně praštit do stolu. I když se snažím věci řešit hlavně lidsky a bez zbytečných emocí. Pokud vidím, že to jinak nejde, umím být i nepříjemná a zjednat si respekt,“ prozradila na sebe. Vedle požární stanice v Mostě šéfuje i litvínovským profesionálním hasičům.

Jídlo pro hladové a unavené hasiče

I když Eva Benáková běžně nezasahuje u požárů, k výjezdům se čas od času také dostane, a to z pozice řídícího důstojníka, který může v krajním případě převzít velení na místě události. „Naši velitelé zásahů jsou opravdu skuteční profesionálové. Neznám případ, že by na území okresu Most převzal řídící důstojník velení. Letos jsem ale již třikrát vyjížděla do terénu. V jednom případě jsem dokonce dobrovolným hasičům, kteří asistovali u velkého nočního požáru stohu, přivezla bagety. Sehnat pro 13 lidí jídlo po desáté hodině večerní byl téměř nadlidský úkol. Nakonec jsem je koupila na čerpací stanici. Dokonce mi tamní obsluha pomáhala vybírat kvalitní jídlo, aby se hasiči alespoň dobře najedli,“ popsala nedávnou pomoc zasahujícím hasičům Eva Benáková. Pravou „hasičinu“ si vyzkoušela v dobách studiích na požární škole. „V rámci praktické výuky jsem si i zastříkala a osahala veškeré zařízení, se kterým hasiči ve výjezdech přijdou do styku. Učební látky se totiž prolínaly a já si tak vyzkoušela téměř vše co by hasič měl a musí ovládat,“ vysvětlila.

Stejně jako profesionální hasiči ve výjezdu musí i jejich ředitelka absolvovat povinné testy a prokázat tak odbornou i fyzickou způsobilost. „Naštěstí je to odstupňované podle zařazení a funkce, jiné požadavky jsou na dvacetiletého kluka ve výjezdu, jiné na padesátiletého muže a jiné pro ženy a lidi z kanceláří. Proto i já musím pravidelně do tělocvičny nebo i do učebny a na různá školení a kurzy,“ řekla Benáková.

Hasičskou teorii má v malíčku a její zkušenosti by jí mohl závidět kdejaký ostřílený kolega. Eva Benáková má totiž státnice z požární taktiky a dynamiky požáru. Dokonce uvažovala i o funkci hasičského vyšetřovatele. Nakonec se ale rozhodla své schopnosti uplatnit v řízení a manažerské pozici. „Nelituji. Jde opět o činnost, která mě naplňuje a kde mohu být snad užitečná. Navíc mě tato práce opravdu baví. Jsem obklopena schopnými lidmi a kolektivem, na který se mohu při plnění úkolů stoprocentně spolehnout. A to je příjemný pocit,“ vysvětlila. Na své podřízené je prý dokonce náležitě hrdá. „Kolegové mi dělají obrovskou radost. Jen v letošním roce vyhráli dvě hasičské soutěže v rámci kraje. Náš tým zvítězil v požárním sportu v Podbořanech a první místo jsme si také odvezli z Chomutova, kde se uskutečnila soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel,“ vyjmenovala úspěchy svých kolegů Benáková.

Pracovní den pro ni začíná zpravidla po sedmé ráno předáváním směny velitelů čet. Pokračuje nezáživnou, ale nutnou administrativní prací. „Jde hlavně o různé podpisy, kontroly služebních cest, povolení a vyřizování pošty, emailů nebo datových zpráv. Pak následuje zajímavější část dne – porady, jednání a další setkání například se zástupci podniků, vedení obcí a měst a dalšími institucemi, a to zejména za účelem zkvalitnění zabezpečení požární ochrany na území okresu Most“ shrnula pracovní tempo.

Ředitelka územního odboru HZS v Mostě Eva Benáková umí ráda i relaxovat. A to prý nejraději se svým vnoučkem nebo na zahrádce. „Pěstuji tam fazolky a kytičky a užívám teplého slunečného počasí. Co nejvíce volného času ale věnuji vnoučkovi. „Závislá“ jsem po večerech na počítačové hře Kris kros, soupeřím s počítačem a baví mě pilovat si mysl a reakce.“ uzavřela Eva Benáková.

DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet