Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Záchranářů Sibřina s novým záchranným prostředkem Hansa Board

Záchranáři Sibřina získali od švédské firmy Hansa záchrannou desku Hansa Board k testování, propagaci a prodeji v ČR.

Po zběžném seznámení se s manuálem a propagačním videem jsme se přesunuli k zamrzlé vodní ploše, abychom se v praxi naučili používat a plně využívat možnosti této pomůcky k záchraně tonoucích na vodě a zamrzlých vodních plochách. Tato deska je stavěna do extrémních prostředí, například i vyšších mořských vln. Unese až tři dospělé osoby, či max 300 kg nákladu. Je velice stabilní i při jakémkoliv pohybu záchranáře na desce (unese až tři osoby), při přesouvání se vpřed a vzad, při nalézáni a slézáni z desky a při „natahování“ zachraňovaného…

Jakákoliv manipulace s Hansou ve dvou lidech je velice jednoduchá, nenamáhavá. Pohyb záchranáře na desce po zasněžené či ledové ploše jde velmi zlehka, bez námahy, buď odrážením se nohou či v poloze v leže na břiše ocelovými bodci s rukojetí.. Pro případný pohyb na vodní hladině je Hansa vybavena kajakářským oboustranným veslem. Pro cestu zpět velmi pomáhá tahání ze břehu 300 m lanem na cívce s karabinou.


ČTĚTE: HANSA BOARD: Pomocník vodních záchranářů a hasičů


Dále je deska vybavena průzorem pro pátrání pod vodní hladinou, 1.8 m dlouhým teleskopickým hákem na jedné straně, na druhé bodcem na zkoušení pevnosti ledu, termofólií ve tvaru spacího pytle, chemickým světlem, píšťalkou a házecím lanem 25 m v pytlíku. Záchrannou desku Hansa lze úspěšně použít i jako transportní nosítko, případně i na vytahování zraněných z různých jeskyní a děr. Hansa Board je s přepravovaným velmi dobře ovladatelná i při sjezdu na lyžích se dvěma záchranáři (k bezpečné přepravě napomáhá fixační popruh).

Z výše popsaného je patrné, že se jedná o velkého pomocníka na vodě, sněhu a ledu, tedy celoročního pomocníka. Jsme rádi, že máme k dispozici Hansa Board a vřele jej doporučujeme.

Záchranáři Sibřina, o.s

Sdílet