Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Řeku ucpaly ledové kry, pomáhá i plovoucí transportér hasičů ze Zámělu

Neobvyklou techniku pro rozbíjení ledu na řece Teplá v Tepličce na Karlovarsku povolali pracovníci Povodí Ohře. Dobrovolní hasiči ze Zámělu (Královehradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou) přijeli s plovoucím transportérem s označením PTS 10. Na Teplé stále platí II. stupeň povodňové aktivity.

O této technice se na požárech psalo zde: https://www.pozary.cz/…rter-pts-10/

Článek byl o PTS ze záchranného útvaru Hlučín, tento je v majetku zmíněných dobrovolných hasičů. Do Tepličky přijeli v pátek odpoledne, kdy hned po příjezdu začal transportér v řece s rozrážením ledu.

Vysoká hladina a hlavně blížící se tma ukončila zásah, družstvo s technikou v Tepličce zůstává přes celý víkend. Přes noc v Teplé ještě stoupla jak výše hladiny, tak především průtok vody, na ranní poradě se tak rozhodlo, že transportér zatím pro další rozbíjení ledu nebude nasazený. Jeho největší účinnost je totiž ve chvíli, kdy může jet pásy po dne. Pak podle tvrzení posádky není nic, s čím by si tento ´ledoborec´ neporadil. Hladina v Teplé ale stoupla natolik, že by transportér musel plavat a tím se jeho prorážecí schopnost snižuje.

Pro hasiče z Karlovarského kraje bylo nasazení této techniky novinkou a velkou zkušeností.

Hasiči ze Zámělu také mají svoje internetové stránky: www.hasici.obeczamel.cz.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet