Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve spalovně hořelo tam kde nemá

Dne 15. 7. 2005 ve 21:55 hod. byli hasiči informováni o požáru spalovny odpadu v Chropyni.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a vysokozdvižnou plošinou, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Aliachem Chropyně s cisternou a plošinou, dále jednotka profesionálních hasičů z Kojetína, okr. Přerov, s cisternou a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Chropyně s cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu podniku Aliachem došlo k rozsáhlému požáru spalovny odpadů soukromé firmy z Brna.

První na místo přijeli profesionální hasiči podniku, kteří zjistili, že v horních patrech spalovny šlehají z oken asi čtyřmetrové plameny. Okamžitě si vyžádali výjezd posilových jednotek a výjezd vysokozdvižné plošiny. Technika dorazila do Chropyně za několik minut a ihned byly zahájeny rozsáhlé hasební práce. Na zvládnutí rozsáhlého požáru se útočilo nejen z plošiny, ale i z několika míst uvnitř objektu. Hasiči plně využili funkční hydrantovou síť spalovny a jednotlivé rozvody hasebních stanic v patrech výškové budovy. První fáze požáru byla zlikvidována asi po hodině intenzivního hašení. Dál probíhalo důkladné ochlazování zasažených technologií spalovny a dohašování zbytků požáru v přípravně odpadu. Vlivem vysokých teplot se požár znovu rozhořel v prostoru násypníku pece, ale neustálou kontrolou a přítomností hasičů byl požár rychle zlikvidován. Dohlídka nad místem požáru trvala až do ranních hodin. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Ve zcela zakouřeném a nebezpečném prostředí spalovny museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Při hašení v prostoru navážky a skladu hasiči ochlazovali uskladněné sudy a nádoby s vysoce hořlavým materiálem, kyselinami a nebezpečnými chemickými látkami. Společným zásahem hasičů se podařilo uchránit vysoké hodnoty technologií spalovny a zabránit rozsáhlé chemické havárii z uskladněného materiálu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Požár zasáhl prostor přípravny odpadu, násypníku spalovny a šnekového podavače pece. Samotnou příčinou vzniku požáru bylo prošlehnutí plamene při spalování odpadu. Konkrétně šel plamen z rotační pece přes šnekový podavač až do zásobníku s odpadem. Ve spalovně probíhá celodenní cyklus likvidace odpadů. Tuto noc se spaloval pevný odpad. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 750.000 Kč. Majitel si odhaduje celkové škody asi na 2 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet