Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský eskalátor: Může to fungovat?

Orville Douglas Denison strávil své mládí kreslením návrhů letadel, po odchodu do důchodu však přešel k „užitečnějším“ vě­cem.

Jeho nový návrh „hasičských jezdících schodů“ by mohl v budoucnu pomoci hasičům při evakuaci osob z výškových budov. Denison se studiu evakuace začal věnovat poté, co v televizi viděl dokument zachycující záchranu osob z World Trade Center po teroristických útocích 11. září 2001.

Nakonec si vzal na mušku nejjednodušší základ: hasičský žebřík. Ty se dle jeho názoru od roku 1880, kdy se začaly ve větší míře používat, nezměnily.

Orville Douglas Denison

Je přece směšné vylézt po žebříku nahoru, vzít si někoho na ramena a zase lézt dolů.

Začal tedy přemýšlet a vymyslel zařízení, které by dle jeho názoru mělo hasičům pomoci zkrátit čas potřebný k evakuaci o více než polovinu.

Jeho hydraulický žebřík dosáhne do výšky 34 metrů a spíše než aby hasič do takové výšky šplhal, žebřík ho tam doveze rychlostí 60 metrů za minutu, což je dvakrát více, než při normálním „ručním lezení“ s 60 kilogramovou zátěží.

Hasič by tedy přijel k oknu, naložil zachraňovanou osobu do speciálního záchranářského vaku, připoutal by vak ke speciálnímu háku a ten by byl „odvezen“ do bezpečí, na zem. Denison říká, že nyní může trvat i 15 minut, než hasiči zachrání jednu osobu z desátého patra. Odhaduje, že s jeho „vynálezem“ by se tato doba snížila na méně než čtyři minuty.

Několik hasičských odborníků se nechalo slyšet, že Denisonův přístup je inovativní, ale zároveň podotkli, že „méně je někdy více“. Denison však všechny kritiky vítá a rád by viděl svůj vynález fungovat v praxi.

Text (volně citován) a foto: Gizmodo.com

Sdílet