Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion zničil dům i osobní auto, řidič zemřel

Dne 18. 7. 2005 ve 20:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při velmi těžké havárii kamionu v obci Bánov.Nové foto. Autor B.Kročil

Na místo postupně vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Uherského Brodu, Uherského Hradiště a Zlína s cisternami a speciálním vyprošťovacím vozidlem, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Bánov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve známé zatáčce, na hlavním silničním tahu I/50, došlo k velmi těžké havárii nákladního auta s návěsem.

Řidič kamionu nezvládl rychlost a brzdy svého tahače s návěsem naloženým balenou vodou v PET lahvích. Při jízdě s kopce Rasová narazila celá souprava nejdříve do osobního auta zn. Škoda, které jen pár minut předtím zastavilo u jednoho z domů. Náraz zranil ženu uvnitř osobního auta a dále jejího muže stojícího na chodníku a jejich nezletilé dítě. Škodovka byla po srážce odhozena do okna jejich rozestavěného domu. Řidič kamionu se s návěsem stočil a plnou silou váhy kamionu a nákladu havaroval do vedlejšího rodinného domu, kde se celý převrátil. Přední polovina domu se po nárazu zřítila a dlouhý kamion zasypala. Tahač s návěsem se zastavil až o další sousední dům, přičemž ho také poškodil. Při havárii došlo k uvolnění nákladu, který se vysypal do silnice a širokého okolí.

Jako první na místo havárie dorazili místní dobrovolní hasiči a s několika spoluobčany začali poskytovat pomoc zraněnému muži a jeho ženě v osobním autě. Po pár minutách dorazili profesionální hasiči z Uherského Brodu, kteří začali okamžitě prohledávat okolí a pod hromadou vysypaných PET lahví s vodou našli jejich zraněné dítě. Všichni byli naloženi do vozidel zdravotnické záchranné pomoci a po prvotním ošetření odvezeni do nemocnice v Uherském Hradišti k hospitalizaci. U ženy bylo předběžně konstatováno lehké zranění a u jejího muže a dítěte zranění těžké.

Na místo přijížděli další hasiči, záchranáři a policisté. Celá oblast byla vyhrazena proti vstupu nežádoucích osob, kterých se na místě sešlo několik set. V místě havárie byla omezena průjezdnost dopravy, která byla regulována hlídkami policie. Hasiči povolali na místo specialisty k odpojení elektrické energie a plynu u místa neštěstí.

Hasiči pokračovali v prohledávání sutin zříceného domu, sběru informací o pohybu osob v jednotlivých domech a intenzivně se pracovalo na nalezení řidiče kamionu. Ten byl objeven, po odkrytí části zdiva, ve zcela zdemolované kabině tahače. Hasiči nasadili veškerou dostupnou a speciální vyprošťovací techniku k jeho vysvobození. Pomocí hydraulických nůžek, roztahovacích tyčí a hydraulických zvedáků pracovali hasiči v těžko přístupném prostoru převrácené kabiny. Práce musely být několikrát krátkodobě přerušeny z důvodu ohrožení zasahujících hasičů padajícím zdivem a hrozícím pádem boční štítové zdi. Po dvou hodinách intenzivních vyprošťovacích prací, na kterých se hasiči střídali, se podařilo vytáhnout z kabiny 3/4 těla řidiče. I přes veškerou snahu záchranářů se muže nepodařilo zachránit a lékař u něj konstatoval smrt. Po tomto verdiktu ukončil velitel zásahu práce na jeho záchraně a vyproštění, a to i z důvodu stále hrozícího nebezpečí pádu zdiva.

Z místa havárie hasiči vytáhli zničený osobní automobil Škoda, který byl zajištěn proti případnému vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Hasiči se začali soustředit na vyproštění samotného kamionu, ale použitá technika nebyla dostačující. Na místo byl proto přivolán speciální těžkotonážní jeřáb. Speciální vozidlo mělo kamion vytáhnout ze sutin na silnici, ale při tomto pokusu došlo k přetržení ocelového lana. Jeřábník se proto rozhodl pro vyzvednutí kamionu zvedacím ramenem. Kotvení bylo vedeno za zadní nápravu návěsu, což se ukázalo jako vhodné řešení. Celý návěs byl vyzvednut a následně vytažen i s tahačem mimo dům. Z kabiny bylo hasiči vytaženo tělo mrtvého řidiče, který byl po ohledání policií předán do péče pohřební služby.

Po vytažení kamionu bylo rozhodnuto, že z bezpečnostních důvodů bude hasiči stržena střecha zničeného domu a také její poškozená boční a štítová zeď. Hrozilo totiž nejen samotné zřícení, ale i možnost poškození sousedního domu a ohrožení jeho obyvatel. Za pomoci betonového stavebního překladu na háku jeřábu byla postupně sražena střecha i nebezpečně popraskané zdivo. Jeřábník musel pracovat ve velmi úzkém manévrovacím prostoru a nepoškodit přitom sousední dům. Po úspěšné práci byl odměněn obdivem nejednoho z přihlížejících.

Po celou dobu záchranné akce pracovala na místě také psycholožka HZS Zlínského kraje, která poskytla odbornou pomoc asi deseti občanům postiženým šokem. Šlo především o přímé účastníky nehody nebo osoby z okolních domů. V nejvíce poškozeném domě byla jedna žena, která se v době havárie nacházela na zahradě, což jí s největší pravděpodobností zachránilo život. V sousedním domě byly čtyři dospělé osoby a nejméně dvě děti. Nikdo z nich nebyl fyzicky zraněn, ale všichni utrpěli šok z traumatizujícího zážitku.

Veškeré hlavní záchranné práce byly ukončeny v 00:30 hod. dne 19. 7. 2005, tedy přesně čtyři hodiny od jejich zahájení. Místo bylo zajištěno z pohledu bezpečnosti a blízké okolí bylo uklizeno od sutin a vysypaného nákladu. Při nárazu do domu se z tahače uvolnila palivová nádrž, která se poškodila a skončila na trávníku před sousedním domem. Z nádrže vyteklo neupřesněné množství motorové nafty, jejíž nebezpečný vliv na znečištění půdy bude dále zkoumán. Předběžné a zatím nepotvrzené odhady způsobených škod se pohybují okolo 10 mil. Kč.

Nebezpečná zatáčka v obci Bánov je projíždějícím řidičům dobře známa a k podobným haváriím nákladních aut tady v minulosti došlo už několikrát. V posledních letech to byla např. těžká havárie nákladního auta s mlékem, jenž také silně narazilo do jednoho ze sousedních domů, nebo dřívější havárie vozu s nákladem cementu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet