Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři nové vyprošťovací sady v Karlovarském kraji

Stejně jako se vyvíjí nové modely aut z odolnějších materiálů, je nutné přizpůsobovat i vyprošťovací nástroje, aby byly dost silné. Čtyři zcela nové sady nakoupilo před koncem loňského roku HZS Karlovarského kra­je.

Hydraulické vyprošťovací nástroje jsou velmi důležitou výbavou hasičů. Žádná jiná složka IZS podobné vybavení nemá a je řada událostí, kdy je jedinou možností záchrany osob právě použití vyproštění pomocí těchto nástrojů. Nejčastěji při dopravních nehodách.

Nové sady už jsou uložené v zásahových autech. Dvě jsou v autech prvního a druhé výjezdu na stanici v Karlových Varech a dvě v Sokolově. Záměr na letošní rok je pořídit další dvě stejně silné sady pro stanici v Chebu.

Výběr při nákupu padl na Holmatro CORE Technology 4000-series. Každá sada obsahuje pohonnou jednotku, dva nástroje – nůžky a rozpínák, rozpěrný válec, tažné přípojky na řetězy, ruční čerpadlo a stříhač pedálů.

Tato technologie už je takzvaně jednohadicová, tedy od pohonné jednotky k nástroji, který hasiči při práci používají, vede pouze jedna tlaková hadice. Obrovskou výhodou jsou spojky na těchto hadicích, kdy napojení na pohonnou jednotku či na nástroj je oproti starším technologiím velice snadné a navíc je možné měnit nástroje přímé za chodu agregátu.

V případě nutnosti je navíc možné napojit oba dva nástroje najednou. Dalším výrazným zlepšením je odlehčení. Samotné nástroje na váze neubraly, zato pohonná jednotka či hadice jsou výrazně lehčí. Nemenší výhodou je pak velmi tichý chod pohonné jednotky. Nástroje pracují s tlakem 720 bar.

Pořízení všech čtyř sad vyšlo na téměř dva a půl milionu korun.

Obnova tohoto vybavení přinese zefektivnění zásahů především při dopravních nehodách, kdy při vyprošťování zraněných osob záleží na každé minutě.

Sady jsou umístěné na vozidlech:

  • CAS 24 Scania (Sokolov)
  • CAS 15 Man (Sokolov)
  • CAS 24 Scania (Karlovy Vary)
  • CAS 20 MB Atego (Karlovy Vary)

Technické označení jednotlivých nástrojů:

  • Nůžky CU 4050 NCT II
  • Roztahovač SP 4240
  • Rozpěrný válec TR 4350
  • Pohonná jednotka DPU 31
  • Ruční čerpadlo HTW 1800
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet