Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stavební zvěřiny

Nedávno mi zaslal fotografie Ing. Vašátko, který za svou praxi viděl určitě nejednu hasičskou zvěřinu. Shodou okolností se trefil do tématu, kterému jsem se chtěl zrovna věnovat.

Než se dům postaví, je potřeba mnoha papírových a úředních procedur. Nejprve objekt musí někdo vymyslet, pak naprojektovat, pak projekt někdo musí překontrolovat a opatřit hromadou razítek. Jakmile je „papírový“ objekt hotov, může se začít s prvními stavebními pracemi. Vrcholem stavebních prací je novostavba a závěrečná kontrola objektu – kolaudace. Než se však objekt z papírové představy zhmotní, uplyne mnoho času a odvede se hromada práce. A právě ta práce je mnohdy kamenem úrazu. Samotná realizace stavby je totiž plně ve „zlatých“ ručičkách řemeslníků, kteří mají ke své práci a jejímu provedení mnohdy svérázný postoj. Pravda je dnes bohužel taková, že má přednost kvantita před kvalitou. A tak se stává, že mocná ruka trhu z mnohdy opravdu šikovných řemeslníků udělá velice zručné iluzionisty. Svědectvím o této skutečnosti jsou fotografie, které nám zaslal jejich autor ing. Vašátko.

Je velice smutné, že si tito lidé neuvědomují nebo nechtějí uvědomit, jak v případě požáru mohou vážně ohrozit životy zcela nevinných lidí. A tak si říkám, stojí ty ušetřené prachy za to?
Sdílet