Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Voda zaplavuje Lounský výstavní areál

Dle předběžných informací z dispečinku Povodí Ohře došlo dnes již v poledních hodinách ke zvýšení odtoku z vodního díla Nechranice na 250 m3/s. Tento odtok by neměl být nadále překročen.

Zvýšený odtok z Nechranic bude znamenat pro stav na řece Ohři v Lounech ve večerních hodinách průtok kolem 310 m3/s s výškou hladiny cca 570 cm.

Větší rozliv řeky je zaznamenaný na Výstavišti u mostu, zatopena je zahrádkářská kolonie v oblasti Měleckého potoka, hřiště u 7.ZŠ P. Holého.

Podle předpovědi by voda měla vystoupat o dalších 50 cm.

FOTO: Aleš Bárt


Ranní tisková zpráva HZS ÚLK

Během včerejšího odpoledne, dnešní noci a rána byly v Ústeckém kraji vyhlášeny na některých řekách zvýšené stupně povodňové aktivity.

Na řece Ohři v Lounech to byl 3. stupeň. Na řece Labi byl v Ústí nad Labem, v Děčíně a na řece Mandavě ve Varnsdorfu vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Zhruba od čtvrté ranní hodiny vyjíždějí převážně dobrovolné jednotky k čerpání vody a dalším pomocným a záchranným pracem na postižená místa.

Jedná se převážně o vodu ve sklepech domů, ale i na komunikacích a dalších místech. Jednotky čerpaly a čerpají vodu ze sklepů například v obcích:

  • Veoutek – Lužec okres Louny
  • Šluknov
  • Slavošov okres Ústí nad Labem
  • monitoring na Křinickém náměstí v Krásné Lípě
  • čerpání – Charvatce okres Louny
  • Libušina ulice v Děčíně – Jílovém
  • Wolkerova ulice v Benešově nad Ploučnicí, kde voda začíná protékat sídlištěm
  • Zahradní ulice v Klášterci nad Ohří, kde bylo vyproštěno zatopené auto
  • Braňany okres Most
  • Mašťov okres Chomutov
  • Březno a Hlubany okres Louny
  • Klášterec nad Ohří – Rašovice, kde voda tekla z polí
  • Rájec u Tisé

V Kovářské – okres Chomutov – stavěla dobrovolná jednotka hráz z pytlů.

Voda z řeky Labe v Ústí nad Labem, kde byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity zalila přístavní ulici u Benešova Mostu, doprava byla odkloněna do jiné části města. Druhý povodňový stupeň byl dopoledne vyhlášen také na Labi v Litoměřicích a na řece Bílině v Ústí nad Labem. Hasičské jednotky pokračují v čerpání vody ze zatopených sklepů, komunkací a lagun na různých místech kraje.

Aktualizace 11:44

Oklolo jedenácté hodiny byl ve Varnsdorfu vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity, v 11:30 zasedne tamní povodňová komise. Dále byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity na řece Kamenici v Horních Habarticích.

Od včerješka do dnešních 11:00 vyjely z důvodů stoupající vody převážně dobrovolné hasičské jednotky v Ústeckém kraji celkem k 26 čerpání vody a 6 monitoringům vodních toků. Územní odbor Chomutov – 9 čerpání, 1 monitoring, Děčínsko 2 čerpání 3 monitoringy, Lounsko 9 čerpání, Mostecko 1 čerpání, Teplicko 2 čerpání, 1 monitoring, Ústecko 4 čerpání vody.

Aktualizace 13:10

V 11:35 byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity v Ústí nad Labem – zdymadla Střekov. Ve 13:00 hasičské jednotky monitorovaly vodní toky na 4 místech – Krásná Lípa, Hostomice, Dolní Poustevna, Blšany u Loun.

Jednotky čerpaly vodu na 21 místech Ústeckého kraje. Nejvíce na Děčínsku – 5 – v Markavarticích, Velkém Šenově, České Kamenici, Valkeřicích a Lobendavě. Dále na Na Chomutovsku – 4 – Mašťov, Údlice, Klášterec nad Ohří, Vejprty. Na Lounsku – 4 – Lužec, Velká Černoc, Buškovice, Krásný Dvůr. Ústí nad Labem – 3 – Povrly – Slavošov, Stebno – suchá a Řehlovice – Radejčín.

Aktualizace 18:30

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji stále čerpají vodu na 19 místech kraje, v dalších 10 případech odstraňují překážky z průtoků a kanalizace a na třech místech provádějí monitorování hladin toků. Do Terzína bylo povolána potápěčská skupina z Prahy, aby pomohla utěsnit kanalizaci v šachtě o rozměrech 1×08m v hloubce 2,5m. Bylo řezáno a likvidováno staré zavlažování kurtů, aby bylo možno šachtu ucpat. Potápěč ucpal dva otvory vaky.

V obci Údlice okres Chomutov odčerpávají jednotky laguny z polí, aby neztopily domy. Jedná se o tři velké laguny. Bylo požádáno o čerpací soupravu SOMATY. Souprava odjela na místo. Bylo nataženo dalších 200m vedení. Starosta byl požádán o zajištění osvětlení můstků.

V Podbořanech – Buškovicích prováděljí jednotky z Žatce, Podbořan, Vroutku čerpání z pomoci plovoucích čerpadel a pytlování. Práce pokračují i na dalších místech.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet