Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze se zřítil dům

Na pražské Balabence se v noci zřítila rohová část obytného domu. Dva lidé, kteří bydleli v horním patře, jsou zraněni. Ostatní nájemníci naštěstí spali v jiných místnostech. Záchranáři se psy v sutinách nikoho nenašli. Kvůli zásahu hasičů byl na tři hodiny omezen provoz vlaků na blízké trati.

29. 7. 2005, 01:45; Praha 8,

Na místo neštěstí se okamžitě sjely všechny složky integrovaného záchranného systému – hasiči, zdravotnická záchranná služba, policisté, strážníci i záchranáři se psy na vyhledávání lidí v sutinách.

Sanitky pražské ZZS odvezly na ošetření do FN Bulovka dva mladíky ve věku 18 a 19 let, kteří spali v horní části domu. Ostatní nájemníci vyvázli bez zranění. V domě o několika traktech jich bylo asi deset. Jejich štěstí bylo, že zrovna spali v jiných místnostech.

„Dům byl naštěstí poloprázdný. Správce měl také přesný přehled, kolik lidí v místech spalo a kdo byl zrovna na dovolené, což nám velmi usnadnilo práci,“ sdělil vyšetřovatel pražských hasičů Radek Kislinger.

Zasahující hasiče ohrožovaly padající zdi. Části zdí a stropů se zřítily do dvora. Hasiči je pokropili vodou, aby se usadila oblaka prachu. Sutiny pro jistotu prohledali záchranáři se psy speciálně vycvičenými na hledání lidí v závalech. Nikoho nenašli.

Protože hrozilo, že se ostatní části domu také zřítí, nechali hasiči zastavit železniční dopravu na nedaleké trati. Vlaky nejezdily tři hodiny, ráno začaly místem projíždět sníženou rychlostí. Ze Sokolovské ulice musely být odkloněny i tramvaje.

Plynaři také v místě odpojili přívod plynu. Jeho únik ale nenaměřili. Kvůli špatnému stavu domu nakonec hasiči odložili odklízení trosek na dopoledne. Zásah na místě skončil před šestou hodinou ranní.

Info : HZS hl.m. Prahy, iDNES
Sdílet