Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z ČR = 17 medailí

Své zastoupení na světové hasičské olympiádě v chorvatském Varaždinu ve dnech 17. – 24. 7. 2005 měla i Česká republika v podobě 150ti členné výpravy.

Ve dnech 17.-24. července se v chorvatském Varaždinu konala XIII. Mezinárodní soutěž dobrovolných a profesionálních hasičů. Ve čtyřleté periodě pořádá tuto hasičskou olympiádu Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů – CTIF (Comité Technique International de Prévention et d’Extinction du Feu). Účastníci závodili v disciplínách požárního sportu (výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže, běh na 100 m s překážkami, štafeta 4 × 100 m s překážkami a požární útok) a v tzv. klasických disciplínách CTIF.
Česká reprezentace, tvořená více než 150 dobrovolnými a profesionálními hasiči, na této soutěži slavila významné úspěchy. Ze zúčastněných zemí získala ČR vůbec nejvíce medailí – celkem 17 medailí, z toho 10 zlatých, 3 stříbrné a 4 bronzové.
Bronzovou medaili získal výběr českých profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR), a to v divácky atraktivní a velmi náročné disciplíně výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže. Poprvé v historii se tak Čechům podařilo porazit některý z výběrů Ruska. Čeští profesionálové se neztratili ani v dalších disciplínách. Výběr HZS ČR skončil v běhu 100 s překážkami na čtvrtém místě a Martin Kulhavý z HZS Libereckého kraje vytvořil skvělým časem 16.21 sekund nový národní rekord ČR v této disciplíně. V kategorii jednotlivců skončil Martin Kulhavý na výborném sedmém místě. V disciplíně štafeta 4×100 m skončili čeští profesionální hasiči na pátém místě s časem 58.35 sekund. V součtu všech čtyř disciplín požárního sportu skončil výběr HZS ČR celkově taktéž na pátém místě.
Čeští dobrovolní hasiči na olympiádě již tradičně dosáhli velkých úspěchů. Ženské družstvo SDH Chvalenice své soupeře doslova zválcovalo, vyhrálo všechny tři disciplíny ve své kategorii a dosáhlo tedy i na celkové vítězství, což se dá považovat za historický úspěch. Mužští dobrovolní hasiči za svými kolegyněmi nijak nezaostali. Český výběr SH ČMS rovněž dosáhl absolutního vítězství v kategorii družstev, když vyhrál 3 ze 4 disciplín požárního sportu. Navíc v disciplíně výstup na věž obsadili navíc čeští reprezentanti v hodnocení jednotlivců první i třetí místo.
Češi uspěli i v dvojboji, kde se sčítají výkony v běhu na 100 metrů s překážkami a výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže. V soutěži dobrovolných hasičů získal zlatou medaili Dušan Iker a stříbro Ladislav Janko. Dvojboj profesionálních hasičů ovládli reprezentanti Ruska a Běloruska, kteří obsadili prvních 6 míst. Náš nejlepší reprezentant Martin Provazník z HZS Plzeňského kraje se dostal na sedmé místo s časem 30.95 sekund.
Neztratili se ani čeští mladí hasiči, kteří ve svých kategoriích získali několik cenných kovů. V dětských disciplínách CTIF skončili chlapci z SDH Chlumec nad Cidlinou na celkově čtvrtém místě a děvčata z SDH Písková Lhota získala dokonce stříbrné medaile.
V úterý 26.7. v 10:00 byli čeští účastníci hasičské olympiády slavnostně přijati předsedou Senátu Parlamentu ČR Přemyslem Sobotkou.
Mezinárodní soutěž dobrovolných a profesionálních hasičů, v jejímž rámci probíhala i XV. Mezinárodní olympiáda mladých hasičů, představuje nejvýznamnější a nejmasovější akcí svého druhu v celé Evropě. Zúčastnilo se jí téměř 3000 reprezentantů z 31 zemí a slavnostního zakončení se osobně zúčastnil i prezident Chorvatské republiky Stjepan Mesić.
Česká účast v chorvatském Varaždinu je o to významnější, že za čtyři roky bude hostitelem XIV. ročníku hasičské olympiády město Ostrava.


Více informací o hasičské olympiádě včetně programu a výsledků naleznete na stránkách http://www.ctif2005.hr
Sdílet