Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vysokých Tatrách hořelo 212 hektarů lesa

Největší požár v historii východních Tater.Ilustrační foto.Aktualizováno 1. 8. 2005, 08:30 hod.

V sobotu po poledni vypukl v oblasti Tatranské Polianky a Starého Smokovce obrovský lesní požár. Oheň celkově zachvátil 212 hektarů lesního porostu, ve velké míře se jednalo o nevytěžené polomy, které způsobila vichřice z podzimu minulého roku.

Zpočátku to vypadalo, že požár nebude nikterak veliký, hovořilo se o třech hektarech. Dle sdělení HaZZ se oheň rozšířil resp. vznikl z kupy vytěžené kletě u turistického chodníčku a bohužel ho vítr velkou rychlostí rozšířil po celé oblasti.

Hasební práce značně komplikoval nepřístupný terén, a tak byla do boje s ohněm nasazena hasící letadla ,,Čmelák,, a několik helikoptér s bambi vaky. Hašení ze vzduchu bylo zpočátku jediné možné řešení situace, více jak sto hasičů z Popradu a prešovského kraje s automobilovými cisternami provádělo doplňování vody do letecké techniky na popradském letišti a samozřejmě za pomoci mnoha vodních proudů se snažili hasit požár na zemi, nebo ho alespoň udržovali v bezpečné vzdálenosti od budov. Nejvážnější situace byla u benzinové pumpy Slovnaft, tam se hasičům podařilo zastavit plameny pouhých 30 metrů od ní. Hasit pomáhal i požární tank.

Obyvatele i zasahující hasiče a policisty kromě ohně ohrožoval i hustý kouř. Kvůli němu muselo být evakuováno několik tatranských penziónů a hotelů. Žádné zranění ani ztráta na životech však hlášena nebyla.

V nedělních dopoledních hodinách se hasičům po velkém úsilí podařilo požár lokalizovat. Hlavní část tohoto úspěchu jde na vrub LHS, ta na požářiště dopravila mnoho set tun vody. Piloti hasících letadel a vrtulníků létali za velmi těžkých podmínek až do pozdních sobotních nočních hodin a od brzkého nedělního jitra. Hasičům na zemi se podařilo udržet požár v bezpečné vzdálenosti od obydlí a během neděle jim začal v jejich nesmírném úsilí pomáhat i déšť. Hasební práce i nadále probíhají.

Předběžné škody jsou odhadovány minimálně na 12 miliónů korun.

1. 8. 2005

Nedělní déšť neuhasil požár ve Vysokých Tatrách úplně. Hasiči tak s ohněm bojují již třetí den. Stálé zůstává několik ohnisek, ze kterých stoupá kouř. Hasební práce budou nadále probíhat jak ze země, tak i za pomoci letecké techniky. Zvažovanou zahraniční pomoc nakonec slovenští hasiči nevyužijí.

Požár celkově zasáhl podle lesníků kolem 250 hektarů polomů po loňské listopadové vichřici a část živého lesa směrem ke Slavkovskému štítu.
Sdílet