Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oprava Tatry 148 CAS 32 – SDH Česká Ves

V říjnu loňského roku jsme se rozhodli zakoupit k naší CAS ještě jedno vozidlo. Dlouho jsme zvažovali, co by to mělo být a nakonec po zralé úvaze a zkušenostech ze zásahů jsme se rozhodli pro Tatru 148 CAS 32.

Vedl nás k tomu hlavně fakt, nebýt odkázáni při zásahu na dopravu vody od někoho jiného, jelikož s tím jsme měli při některých zásazích opravdu problémy. Tatru jsme zakoupili od SDH Zlaté Hory. Cena byla hodně zajímavá, ale samozřejmě jsme si byli vědomi toho, že nás čeká spousta práce.

Byli jsme samozřejmě limitování financemi a proto jsme se nepouštěli do žádné velké repase, ale šlo hlavně o to, aby auto bylo po mechanické stránce plně funkční, a také bylo nutné se zaměřit na karosářské věci a lak.

V půlce října jsme tedy auto postavili na dílnu a začali nekonečné hodiny práce. V první řadě bylo nutné opravit řízení, které bylo špatné a s autem se po silnici málem nedalo jet. Dále jsme provedli výměnu náplní, filtrů apod.

Pak přišla na řadu karosářská práce. Jelikož se jednalo o bývalé vojenské vozidlo, pod stávajícím lakem byla původní „khaki“ barva. Když jsme chtěli dostat dolů původní lak, narazili jsme na problém, jak sundat původní vojenskou barvu. To byl opravdu problém. Nakonec po dohodě s jednou místní firmou jsme auto odtáhli na otryskání.

To se nakonec ukázalo jako nejrozumnější řešení, jelikož po 3 hodinách bylo po všem a lak byl dole až na plech. Dělat tuto práci ručně, tak to možná brousíme ještě dnes. Poté přišla na řadu svářečka a pár plechovek tmelu, naštěstí tohodle materiálu nebylo potřeba zase tolik, takže po cca 10 dnech šla Tatra po základní barvu.

Po nutném vybroušení a pár úpravách přišel na řadu nový lak. A pak už byla na řadě finální fáze – a to nastrojit a poskládat vše zpět. Auto dostalo novou rampu, vzadu byli namontovány dva zábleskové majáky, byli vyměněny pneumatiky, namontovali jsme přídavné světla, fanfáry, doplnili výbavu a po cca dvou měsících práce jsme auto mohli nechat zařadit do výjezdu.

Rád bych touto cestou poděkoval našemu obecnímu úřadu za zakoupení tohoto auta, místním firmám za pomoc při opravě a také všem členům jednotky, kteří se zasloužili o to, že auto vypadá tak jak vypadá.

Petr Došek
SDH Česká Ves

Sdílet