Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

18. ročník hasičského triatlonu v Kostnici.

V jezeře Bodensee (a jeho nejbližším okolí), na jehož břehu dne 6. července 1415, tedy před 590 lety, skončil život významné osobnosti českých dějin náboženského reformátora Jana Husa, se dne 24. 7. 2005 uskutečnil již 18. ročník hasičského mezinárodního triatlonu.

Na start se letos postavilo více než 300 profesionálních i dobrovolných hasičů z šesti evropských států a díky podpoře GŘ HZS ČR také 20 českých profesionálních hasičů z České republiky. O to více pak vynikne jejich umístění v hodnocení jednotlivců ve 4 věkových kategoriích a zároveň i v soutěži družstev. Mezi prvními 35 závodníky se umístilo 13 Čechů.

V kategorii do 30 let se na 2. místě umístil Ivo Hasal z HZS hl. m. Prahy, třetí byl Michal Podzimek z HZS Jihočeského kraje z města Tábora, čtvrtý Petr Dobrý z Prahy, pátý Radek Musil z HZS Libereckého kraje ÚO Liberec, šestý Radek Štolfa z HZS Moravskoslezského kraje ÚO Karviná, osmý Jiří Vavruška z Liberce a desátý Tomáš Petreček z Opavy. V kategorii do 40 let získal 2. místo Jiří Dvořák z Tábora a sedmý byl jeho kolega Marek Sedláček. V kategorii do 50 let byl sedmý Oldřich Minář z HZS Moravskoslezského kraje ÚO Nový Jičín. V kategorii nejzkušenějších závodníků nad 50 let se na 4. místě umístil Antonín Fišer z GŘ HZS ČR. Úspěch vynikne ještě více v soutěži družstev, kdy nadvládu Českých družstev (1. místo Tábor, 3. místo Praha, 4. místo Liberec a 5. místo Ostrava) dokázal narušit pouze vynikající výkon triatlonového družstva profesionálních hasičů ze švýcarského Genfu, kteří se umístili na 2. místě. Soutěž družstev vyhrálo družstvo profesionálních hasičů HZS Jihočeského kraje z Tábora, již dlouhé roky partnerského města Kostnice, díky vyrovnanému výkonu všech tří klasifikovaných závodníků Jiřího Dvořáka, Michala Podzimka a Marka Sedláčka. Putovní pohár pro vítěze soutěže družstev je tak již potřetí za sebou v českých rukách, neboť dva předchozí ročníky opanovali triatlonisté startující za hl. m. Prahu.

Všem zájemcům o triatlon z řad profesionálních hasičů připomínám, že v rámci velké ceny UNITOPU je vyhlášen přebor HZS ČR v triatlonu. Tento se koná dne 6. srpna 2005 v obci Ostrá u Nymburka, kde jsou vypsány dvě věkové kategorie pro profesionální hasiče a zaměstnance HZS podniků. Závod je uznán ve sportovním kalendáři GŘ HZS ČR a informace o něm můžete získat na www.mvcr.cz. Tento závod bude v příštím roce 2006 kvalifikačním závodem na Mistrovství Evropy profesionálních hasičů v roce 2007 v Holandsku. Pro zájemce z řad podnikových nebo dobrovolných hasičů rád poskytnu informace o možnostech startu na 19. ročníku závodu v Kostnici.

Stanislav Krejčí
Sdílet