Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letadlo začalo po havárii hořet

Linkové letadlo francouzských aerolinií Air France se ocitlo v plamenech na letišti v kanadském Torontu poté, co sjelo z dráhy. Stalo se to při přistávání letounu, oznámila agentura AP.

Televizní záběry ukazovaly hustý sloup dýmu, který stoupal z hořícího letadla na jedné z drah torontského Pearsonova letiště. Na místo se sjely hasičské vozy a záchranáři. Podle kanadské City TV havárii přežili všichni pasažéři. Podle neoficiálních informací bylo na palubě 297 cestujících a dvanáct členů posádky.

Z vraku se jim podařilo dostat dříve, než začal hořet. Do nemocnic je rozvezly dva autobusy. Podle CNN je mezi zraněnými i pilot. Někteří pasažéři byli vyzvednuti na dálnici, jak utíkali z místa havárie. Další zůstali v bezpečné vzdálenosti na letištní ploše.

Jeden z cestujících Roel Bramar popsal televizi CNN dramatické okamžiky, které se odehrály na palubě havarovaného stroje v telefonátu. Lidé se snažili co nejdříve dostat z hořícího letadla. „Vznikla naprostá panika,“ uvedl.

Podle svědků letadlo sjelo z dráhy a rozlomilo se. Krátce poté začalo hořet. Havárie postihla stroj Airbus 340. Jedná se o let 358 z Paříže do Toronta. Typ letounu A340 je podle experta Davida Learmounta bezpečným letadlem. „Moderní letadla vypadají přesně takto. Nemají nehody. Pokud je to tento typ, pak je to první nehoda,“ sdělil BBC.

Televize informují o špatném počasí. V oblasti je bouřková oblačnost. V době přistání podle svědků začalo pršet. „Zahájili přistávání v době, kdy počasí bylo horší, než očekávali,“ řekl stanici CNN bývalý pilot John Wiley, který létal s Airbusy.

Dráha, na níž hoří letadlo, je ve vzdálenosti asi 100 metrů souběžná s dálnicí 401, jednou z nejfrekvento­vanějších kanadských dálnic. Provoz na dálnici však údajně ohrožen není, protože dým jde opačným směrem.

Novinky.cz
Sdílet