Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Požár rekreační chaty ve Velkých Karlovicích

Dne 21. 1. 2011 v 03:22 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Velké Karlovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Karolinka a Velké Karlovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty.

Už z oznámení na tísňovou linku bylo zřejmé, že se bude jednat o rozsáhlejší požár, a proto operační důstojník na místo vyslal odpovídající počet jednotek s celkem šesti zásahovými vozy.

Jako první k požáru dorazila jednotka dobrovolných hasičů z Karolinky, následována profesionály ze Vsetína. Velitel zásahu potvrdil rozšířený požár vzdáleného objektu. Hasiči museli odstavit své speciály na hlavní komunikaci a dalších 150 metrů rozvinout vodní vedení do svahu.

Vodní vedení k hašení požáru bylo nutné natáhnout přes železniční trať. Velitel požádal operační středisko o zastavení provozu na železnici. To se s dispečery dráhy podařilo jen pár minut před příjezdem pravidelného osobního vlaku, který tak stačil včas zastavit před položenými hadicemi přes koleje.

Během několika minut hasiči podkopali trať a hadice přepojili pod koleje a mezi pražce. Vlak byl dále puštěn po trase a další průjezdy byly už bez omezení.

Hasiči se soustředili na hašení požáru. Plameny zasáhly objekt rekreační chaty ze stavebních buněk a dalších přístavků. Jen lokalizace požáru objektu 10 × 5 metrů zabrala hasičům asi hodinu intenzivní práce. Další postupné dohašování, rozebírání konstrukcí a celková likvidace požáru trvala až téměř do osmé hodiny ranní. Během zásahu nebylo zpočátku vyloučeno, že uvnitř chaty je majitel. Toho se nakonec podařilo policistům kontaktovat v jeho bydlišti. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

V dopoledních hodinách se na místo požáru znovu vrátili vyšetřovatelé hasičů ze Vsetínska, kteří zjišťovali možnou příčinu vzniku požáru. Po ohledání místa dospěli k závěru, že požár vznikl v prostoru kuchyně, odkud se dále rozšířil. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na některém ze zapojených elektrických spotřebičů. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena asi na 800.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet