Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Komplikovaný zásah složek IZS v Ostravě

Dvě posádky záchranné služby absolvovaly spolu s hasiči a městskou policíí v nočních hodinách ze čtvrtku na pátek komplikovaný zásah v Ostravě.

Ilustrační foto

Záchranáři spolu s příslušníky Městské policie a hasiči nejprve hledali a poté ošetřovali zraněného muže, který utrpěl zranění v terénu. Pacient volal před třiadvacátou hodinou nejprve na linku 112, odkud byl přepojen na tísňovou linku 155 a událost si převzali operátoři záchranné služby.

Muž uvedl, že se nachází v terénu v Ostravě-Třebovicích, mimo obydlenou oblast. Při pohybu na pěšině uklouzl a spadl ze srázu, přičemž narazil na strom. Podle hlášení se zdálo, že pětatřicetiletý pacient utrpěl poranění v oblasti zad.

Na místo, do oblasti zvané Turkov, tedy byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci. Přestože bylo operační středisko opakovaně v telefonickém spojení s postiženým, v nočním a složitém terénu se jej posádce nedařilo najít.

Na pomoc proto vyjela i hlídka Městské policie Ostrava, která se zapojila do hledání zraněného. To bylo nakonec úspěšné až po přibližně tři čtvrtě hodinovém úsilí, kdy muže objevili právě městští strážníci.

Na místo události byla vyslána také posádka randez-vouz s lékařem. Ten zjistil, že došlo k pádu z výšky okolo čtyř metrů, přičemž si pacient k poranil páteř. Následně došlo k poruše vědomí, neboť podle postiženého bylo v době úrazu ještě světlo.

Pomoc si tak proto dokázal přivolat pravděpodobně až o několik hodin později, čemuž odpovídal i fakt, že muž byl podchlazený. Prvotní vyšetření ukazovalo, že se může jednat o zranění vážné.

Na místě události zasahovali také hasiči, kteří pomáhali při manipulaci s pacientem. Vzhledem k typu poranění jej totiž bylo nutno v náročnějším nočním terénu odnést k sanitnímu vozidlu co nejšetrněji.

Postižený byl umístěn na vyprošťovací rám, záchranáři podali nitrožilně léky tlumící bolest a další farmaka. Zajistili muže krčním límcem a připravili jej k transportu do zdravotnického zařízení. Pacient byl bez dalších komplikací přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Info: ZZS MSK

Sdílet