Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitelka HZS Zlínského kraje hodnotí rok 2010

Začátek nového roku a konec starého roku je vždy tak trochu o bilancování, hodnocení, předsevzetí a plánech. Na první pohled se zdá, že rok 2010 se pro HZS Zlínského kraje nelišil od let předchozích, mimořádné události zvládali naši příslušníci s bravurou, odpovědností a profesionálně, nákupy, výběrová řízení, personální práce, SPD, ochrana obyvatelstva, to vše fungovalo v zajetých kolejích, přesto byl ten rok jiný.

Vyznačoval se desetiletým jubileem HZS ČR v krajském uspořádání s novými úkoly v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení, my jsme si toto jubileum připomněli vydáním výročního almanachu HZS Zlínského kraje. Po celou dobu v průběhu deseti let se HZS Zlínského kraje významně podílel na ochraně životů, zdraví a majetku spoluobčanů před požáry a jinými mimořádnými událostmi a vybudoval si nezastupitelné postavení ve Zlínském kraji.

Počet mimořádných událostí proti roku 2009 vzrostl o 632 u všech typů sledovaných událostí, což představuje takřka 18% nárůst; vzrostl počet požárů, počet dopravních nehod největší nárůst jsme zaznamenali u havárií, které v sobě zahrnují také živelní pohromy. V souvislosti se zvýšeným počtem mimořádných událostí vzrostly přímé škody způsobené požárem; naproti tomu naši hasiči uchránili o více než 142 mil. Kč více hodnot proti roku 2009.

Co je naší černou můrou, je počet usmrcených při požárech, v loňském roce to bylo celkem 13 obětí. V minulém roce také náš kraj postihla povodeň, která si vyžádala 1793 zásahů, celkem zasahovalo 226 jednotek, 1789 hasičů a bylo nasazeno 2003 ks techniky. Povodeň měla za následek sesuvy půdy na různých místech v kraji. Mimořádné události se nevyhýbají někdy ani hasičům, v únoru nám všem přidělala vrásky na čele havárie naší cisterny a především zranění našich příslušníků a nejvíce ze všeho velmi vážné zranění jednoho z nich, který je ještě dnes v pracovní neschopnosti a ještě nějakou dobu potrvá než bude moci přijít opět mezi nás vykonávat činnost příslušníka sboru.

Zmínila bych některé, z pohledu hasičů, zajímavé požáry. Požár výrobní haly plastových výrobků ve Zdounkách s přímou škodou 37 mil. Kč a uchráněnými hodnotami 50 mil. Kč, jehož příčinou byla nedbalost při o svařování; dále požár linky antrachinonu v Otrokovicích s přímou škodou 20 mil. Kč a uchráněnými hodnotami 70 mil. Kč, jeho příčinou byla technická závada; příčinou požáru haly dřevovýroby v Prlově byla opět technická závada, přímá škoda 14 mil. Kč a uchráněné hodnoty 50 mil. Kč, úmyslné zapálení bylo příčinou požáru ubytovny v Kroměříži se škodou 1 mil. Kč, v šetření PČR a HZS je požár výrobního objektu sklolaminátu v Otrokovicích s předběžnou škodou 30–50 mil. Kč nebo požár bytového domu a osobních vozidel před ním zaparkovaných v Uherském Hradišti s přímou škodou 5,7 mil. Kč a uchráněnými hodnotami 10 mil. Kč.

Nejen o zásazích je činnost našeho sboru. Na mimořádné události se hasiči pravidelně připravují a k tomu slouží taktická a prověřovací cvičení zaměřená např. na dopravní nehody, požáry s evakuací dětí, požáry domů s pečovatelskou službou, požáry budov s velkým počtem osob, vyproštění zasypaných osob, osob ze závalu, záchrana pohřešovaných osob apod. Celkem procvičili svoji činnost naši hasiči v loňském roce v 87 různých typech cvičení.

Ovšem HZS Zlínského kraje vykonává ještě další činnosti uložené mu zákonem, a to výkon státního požárního dozoru, tedy kontrolní činnost a činnost stavební prevence. V loňském roce jsme provedli celkem 475 kontrol u právnických osob a podnikajících fyzických osob, z toho pouze u 136 jsme mohli konstatovat „bez závad“. Příslušníci v úseku stavební prevence v rámci územního řízení, stavebního řízení, kolaudací a další spolupráce mimo rámec výkonu SPD vydali celkem 3419 stanovisek. Nevyhneme se ani nepříjemným záležitostem ve vztahu k veřejnosti, a to je ukládání pokut za porušení zákonných ustanovení v oblasti požární ochrany, v loňském roce jsme uložili 42 blokových pokut fyzickým osobám, 22 pokut právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám a zahájili přestupkové řízení s 8 fyzickými osobami.

Také oblast preventivně výchovné činnosti patří mezi činnosti HZS Zlínského kraje, již druhým rokem se sbor úspěšně podílí na výchově dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva projektem označeným „HASÍK“. Na tomto programu se podílí celkem 46 vyškolených instruktorů, zejména z řad výjezdových hasičů. V roce 2010 tito instruktoři navštívili 66 základních škol a jedno gymnázium, proškolili celkem 101 druhých a 74 šestých tříd, což představuje celkem 343 hodin. Je potřena zdůraznit, že tuto činnost vykonávají naši příslušníci ve svém volném čase.

V roce 2010 jsme pokračovali v obměně a obnově technických prostředků, mobilní techniky, informační a komunikační technologie, věcných prostředků požární ochrany, ochranných prostředků atd., celkem za 45 mil. Kč. Pořídili jsme automobilový žebřík za takřka 15 mil. Kč, na jeho financování se podílel i jedním milionem Kč ze svého rozpočtu Zlínský kraj, dále jsme pořídili 2 ks automobilových cisteren, jedna nahradila havarovanou cisternu, za více než 7 mil. Kč jsme pořídili technický kontejner, dále dopravní automobil, dýchací přístroje a tlakové láhve, nádrže na PHM, a další prostředky pro zlepšení činnosti na KOPIS a zahájili jsme přípravné práce k realizaci projektu interoperability operačního řízení základních složek IZS. Na centrální stanici ve Zlíně jsme zrekonstruovali rozvod teplé a studené vody, na stanici v Uherském Brodě jsme zrekonstruovali kotelnu, která byla již v havarijní stavu a také jsme na této stanici provedli rekonstrukci venkovních ploch; stavební investice byly realizovány v objemu celkem za 4,5 mil. Kč.

V uplynulém roce se na financování některých provozních výdajů podílely ze svých rozpočtů také města a Zlínský kraj. Ráda bych jim touto cestou poděkovala. Jedná se o města Vsetín, Valašské Meziříčí a Kroměříž.

Závěr roku přinesl do sboru silnou nervozitu, výhled do budoucna byl nejasný zejména v návaznosti na ekonomický vývoj státu a prognózy do roku 2011. To se odrazilo zejména v personální stabilitě sboru, v průběhu roku ukončilo služební poměr 34 příslušníků (jen pro srovnání v roce 2009 to bylo 11 příslušníků), přijato bylo celkem 17 příslušníků a 17 míst zůstalo k 1. lednu zatím neobsazeno. Z vývoje předešlých let je zřejmé, že v loňském roce se dostala generační výměna u směnových hasičů téměř do konečné fáze. V letošním roce neočekáváme tak dramatický vývoj v odchodovosti příslušníků, jen v závěru roku budou končit ve služebním poměru příslušníci, kterým uplyne doba určitá a nesplňují požadované úplné střední vzdělání.

Razantní snížení rozpočtu roku 2011 ve výdajích sboru a 10% snížení mzdových výdajů mělo za následek celou řadu propočtů a kalkulací nad plánovanými úsporami v posledních měsících roku. I přesto, že narůstá počet mimořádných událostí a v žádném případě se nesnižuje riziko u zásahu, právě naopak, museli jsme přistoupit ke snížení platů u příslušníků i občanských zaměstnanců v návaznosti na přidělený objem prostředků na platy pro tento rok.

Rok 2011 je rokem ve znamení úspor a škrtů ve všech oblastech hospodaření. Úspory nás čekají také v provozních výdajích a investicích. Z tohoto důvodu musíme přistoupit k dalším opatřením týkajících se důsledné kontroly a posouzení každé vydané koruny z rozpočtu. Bude upraven vnitřní systém přídělu finančních prostředků a důsledná kontrola jejich čerpání. Tato opatření jsou zaměřena na hospodárnost, efektivnost a účelnost veškerých výdajů tak, aby byly plněny všechny funkce sboru, jak jsou uloženy příslušnými zákony a v žádném případě se tato opatření nedotknou ochrany života a zdraví obyvatel, záchrany osob, zvířat a majetku při požárech a jiných mimořádných událostech.

Co bych si přála v tomto roce, aby všichni naši příslušníci se od všech zásahů a mimořádných událostí vraceli bez zranění a jakékoliv újmy na zdraví. Přála bych si, abychom v rozpočtu měli dostatek prostředků k ohodnocení jejich fyzicky a psychicky náročné práce.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem, kteří s HZS Zlínského kraje spolupracují, představitelům Zlínského kraje, představitelům měst a obcí, složkám IZS, dobrovolným hasičům, neziskovým organizacím a všem příznivcům hasičů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet