Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seagrave Commander II/FDNY Squad 61

Cisterna s unikátním designem, pocta a dar FDNY od firmy Seagrave, jejích zaměstnanců a obyvatel města Clintonville, kde je sídlo firmy, vůči událostem 9–11–2001.

Protože se blíží čtvrté výročí tragického teroristického útoku na dvojčata WTC v New Yorku, přinášíme článek o nových vozidlech FDNY, které jsou náhradou za ty zničené ze dne 11. 9. 2001. Hasičský sbor města New York byl touto událostí bohužel však postižen nejen materiálně, 343 jeho hasičů zahynulo v troskách mrakodrapů Světového obchodního centra…

Koncem roku 2003 byl do užívání hasičského sboru města New York, dále jen FDNY, předán nový automobil. Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku od firmy Seagrave s označením Commander II, typ JB 30 DD. Vozidlo je vyrobeno nejmodernější technologií a tomu odpovídá i jeho vybavení. O něm se však rozepisovat nechci. Zaujal mě jeho design, resp. barevné provedení. V době jeho předání FDNY uplynulo 25 měsíců od tragických událostí WTC, kde, jak je známo, zahynulo mnoho hasičů. Celé USA je nejen díky této události na své hasiče patřičně hrdé a ti jsou zase hrdí na svoji zemi. Proto je nový automobil opatřen jak státními symboly, tak i rysy hrdinských činů hasičů. Nápis ,,Nikdy nezapomeneme,, hovoří za vše. Celý barevný design, jemuž vévodí vlastenecké téma, který vytvořila firma RJ Marx Inc., vznikl na popud dárců vozidla, tedy firmy Seagrave, jeho zaměstnanců a obyvatel města Clintonville, kde je sídlo Seagrave. Pro všechny zúčastněné byla velká čest podílet se finančně na automobilu pro hasiče města New York. Vozidlo Seagrave Commander II je zařazeno ve výjezdu u Squad 61/Battalion 20, 1518 Williamsbridge Rd. v Bronxu.

V New Yorku můžeme ještě spatřit žebřík Seagrave 100, který je podobně barevně provedený. Ten je zařazen u Engine Company 10/Ladder Company 10, 124 Liberty St. na Manhattanu. Barevného provedení vlasteneckých motivů se opět zhostila firma RJ Marx Inc.

Oba vozy, které jsou náhradou za zničené u WTC, nesou na kabině také jména svých kolegů z požárních stanic, kterým se zásah na WTC stal osudným. Firma Code 3, která se zabývá výrobou kvalitních modelů hasičských vozidel, má tyto automobily Seagrave FDNY ve svém výrobním programu.

Mimochodem firma Seagrave je nejstarší v USA, co vyrábí požární techniku, a je již 80 let téměř výhradním dodavatelem pro FDNY.

Nicméně to není jen New York, kde mají hasiči na svých automobilech symboly USA. Alespoň státní vlaječku tam má snad každý druhý požární automobil. Některé mají barevné provedení podobné vozům FDNY. Několik z nich si můžete prohlédnout ve fotogalerii k tomuto článku.

Ještě pár vět či zamyšlení na závěr ohledně již mnohokrát probíraného téma. Vážení čtenáři, myslíte si, že nedej bože musí dojít u nás k podobnému neštěstí jako WTC, aby bylo naše hasičské povolání konečně občany, zřizovateli sborů a i politiky plně doceněno? Stoupla by poté jeho vážnost a prestiž? Nebo by to opět za několik dní vyšumělo do ztracena…? Jde prestiže a vážnosti dosáhnout i jinak? Jsme vůbec hrdí na naši zemi? Máme vůbec být hrdi na co? Krom hokeje… Budou na našich hasičských vozech také někdy státní vlajky či jiné symboly?

Amerika si svých hasičů prostě váží. A hasiči si váží své země, tedy USA.

Nabízí se ještě jedna, resp. dvě otázky. Umějí čeští hasiči svoji práci tzv. prodat a to nejen mediálně? A chtějí to vlastně? Ale to už je na jiný článek…
Sdílet