Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Výlet po stanicích Velké Británie

Náš věrný čtenář Jakub Dvořák zaslal na redakční mail článek o týdenním putování po Velké Británii, velmi rádi ho přinášíme i vám.

Jako student gymnázia, jsem se vypravil v projektovém týdnu naší školy na týdenní putování po Velké Británii. Před odjezdem jsem vedl debatu s mým kamarádem o hasičské technice pocházející z britských ostrovů a to o vozidlech na podvozku Dennis. Slíbil jsem mu, že když nějakého potkám, jistě pro něj pořídím několik fotografií.

Po cestě jsem skutečně jednoho potkal na dálnici, když jel k nehodě, avšak se mi ho nepodařilo vyfotit. Zamířil jsem tedy tam, kde by se mohl nejpravděpodobněji nacházet – na hasičskou stanici.


Bath: fotografie 1 – 73

První stanicí, kterou jsem navštívil, byla hasičská stanice města Bath. Z ostýchavosti jsem prvně nahlížel jen přes prosklené dveře. Když jsem se konečně odvážil oslovit hasiče a dostal se dovnitř, hned jsem začal s fotografováním.

Na stanici bylo celkem pět výjezdových vozů pouze na podvozku Man, a tedy žádný Dennis. První dva vozy, prvovýjezdové CAS, byly naprosto totožné a tak jsem fotografoval pouze jednu cisternu. Třetí vozidlo bylo určené pro technické zásahy a na čtvrtém voze byla žebříková nástavba. Poslední – pátý vůz byl nejstarším z rodiny Manů na stanici, a sloužil jako záloha. Zajímavostí na vozidlech byl palubní počítač, který naleznete v každém z aut, od nových až po to nejstarší.


Barry: fotografie 74 – 99

Další stanice, která se octla v hledáčku mého objektivu, ležela ve městě Barry, kde jsem byl po dobu pobytu ve Walesu ubytován. Pan domácí, u kterého jsem se spolužáky bydlel, byl tak laskav, že mě na tuto stanici zavezl a prohlídku mi s hasiči domluvil. Moc času jsem však neměl, neb, jak mi bylo sděleno, čekala hasiče večerní porada, a tak mě trochu popoháněli. Když jsem však přišel do garáže, čekalo mě malé zklamání. U vchodu totiž stálo pouze stařičké Volvo a na druhé straně technický Mercedes-Benz Sprinter. Nedal jsem však ono zklamání znát, a hbitě se pustil do fotografování.

Jako první jsem se pustil do Volva, které jsem fotil o 106, jen abych měl na tuto stanici památku, jenže kvůli nepříznivým podmínkám se mnoho fotografií nezdařilo. Mezitím, co jsem obléhal Volvo, byl jeden z hasičů tak laskav, že mi vyjel se Sprinterem před zbrojnici, kde bylo světla mnohem víc, a proto jsou i jeho fotografie pěknější. Když opět s autem začal couvat do garáže a z cesty sjelo největší hasičské auto, které jsem za celou dobu pobytu potkal. Velkokapacitní CAS na podvozku Man. Bohužel však čas mě určený, na této stanici skončil a já se musel pomalu loučit. Při mém odchodu se vrátila i prvovýjezdová CAS na podvozku Scania, a tak jsem si ještě pořídil i několik fotografií této krásky.


Soho 24: fotografie 100 – 124

Poslední den výletu po britských ostrovech, jsme se vydali do hlavního města Londýna. Zde jsem navštívil hned dvě stanice – Soho 24 a hlavní velitelství londýnských hasičů. Stanice Soho 24 byla vybavena hned třemi vozy, avšak při mém příchodu zela garáž stanice prázdnotou, protože se všechna auta nacházela na výjezdu.

Po krátkém čekání se však ulicí rozeřvala siréna hasičského vozu a ke zbrojnici přijelo první vozidlo – Mercedes-Benz Atego, následované žebříkem na podvozku Mercedes Econic. Jen co žebřík zajel, ozval se rozhlas a vozidlo bylo opět vysláno k mimořádné události, a tak v garáži zůstalo pouze Atego o chvíli později doplnění svým mladším dvojčetem. Na této stanici se mě ujal jeden z hasičů a provedl mě celou jejich stanicí. Po prohlídce budovy jsem se konečně pustil do fotografování vozidla a to, že bylo v porovnání s našimi vozy Atego (ze státní zakázky) co fotit, mi jistě potvrdíte.

Nicméně ani na této stanici jsem se onoho Dennise nedočkal a po rozpravě s mým průvodcem ze stanice Soho jsem pochopil, že poslední Dennis byl na stanici 2 generace vozů zpět a tak již po celém Londýně stojí v garážích vozy Mercedes-Benz Atego. S touto informací ve mně shořelo poslední stéblo naděje, že svému kamarádovi přivezu onu fotografii vozu Dennis.

Poděkoval jsem za ukázku stanice a po fotografii s mým průvodcem se vydal ke společnému programu našeho zájezdu.


Velitelství Londýn: fotografie 125 – 136

Poslední stanicí, kterou jsem na ostrovech navštívil, bylo velitelství Londýnských hasičů. Na tuto stanici jsem narazil na posledním rozchodu, při procházce kolem Temže. Hasiči právě prováděli výcvik na věži a tak jsem si vyfotografoval jejich píli a hasičskou loď, ukotvenou před jejich stanicí. Poděkoval jsem opět za prohlídku a vydal se k našemu autobusu, který nás bezpečně dopravil až domů.

Skončila tak moje cesta, ze které jsem si, díky vstřícnosti kolegů z Velké Británie, přivezl opravdu krásný zážitek z prohlídky a fotografování jejich hasičských stanic. Za to vše jsem jim ještě jednou vřele děkuji.

Jakub Dvořák
Prasklice

Sdílet