Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žhář zabil devět lidí

Při nočním požáru v Berlíně zemřelo devět lidí včetně pěti dětí. Nejtragičtější požár od války založil žhář. Zapálil dětské kočárky pod dřevěným schodištěm.13:48 – Nová fotogalerie

Mezi oběťmi je tak již pět dětí; dalších sedm lidí bylo těžce zraněno a celkem 43 bylo ošetřeno s lehčími poraněními. Mezi oběťmi jsou vesměs cizinci arabského původu, oznámili hasiči.
Podle prvních poznatků dospěli hasiči k závěru, že příčinou požáru je žhářství. Pachatel nebo pachatelé zřejmě zapálili v přízemí domu uložené kočárky a částečně dřevěným schodištěm se pak oheň rychle šířil vzhůru.

Podle šéfa hasičů Albrechta Broemmeho je tento požár co do počtu obětí druhý nejhorší v Berlíně od konce druhé světové války. Hlavním důvodem tak velkého počtu obětí jsou podle něho jazykové problémy. „Cizinci nerozuměli pokynům hasičů a policie, a proto je ignorovali a svým chováním zapříčinili tak ničivé důsledky požáru. Opakovalo se velmi chybné chování obyvatel domu. Místo aby zůstali doma, kde byli méně ohroženi, snažili se uniknout po schodišti. Tam ale bylo evidentně ohnisko požáru vyvíjející silně jedovatý dým. Řada obyvatel tak snahou uniknout po schodišti vběhla smrti do náručí,“ uvedl Broemme.

Pouze tři mrtví byli nalezeni v bytě nejblíže k ohnisku požáru, další byli na schodišti. Hasiči přitom byli na místě za šest minut po ohlášení požáru a po 15 minutách byl oheň uhašen. „Kdyby nájemníci ve třech dolních bytech nechali zavřené dveře od bytů, pravděpodobně by nebyly vůbec žádné oběti na životech. Byli bychom se k nim včas dostali s kyslíkovými přístroji a zachránili je. Otevřením dveří se ale vystavili kouři a navíc pomohli ohni získat ničivou sílu,“ uvedl mluvčí hasičů Gerd Hoffmann

Zdroj: iDnes, České Noviny
Sdílet