Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohlédnutí za zásahovou činností jednotky SDH Javorník v roce 2010

Jednotka SDH Javorník je zařazena do kategorie JPO II/1 s předurčeností C-Z/dopravní nehody a likvidace nebezpečných látek. Jednotka disponuje čtyřmi vozidly a to dvěmi CAS a dvěmi DA.

V loňském roce jednotka vyjížděla ke 41 událostem. Větší polovinu všech událostí tvořily technické pomoci všech druhů. K požárům jsme vyjížděli v 8 případech. Dopravních nehod v okolí Javorníku bylo 9. Také jsme zaznamenali jednu událost s likvidací nebezpečných látek a ve dvou případech jsme vyjížděli k planým událostem.

Nejvíce událostí jsme zaznamenali v pondělí a v pátek a to shodně po 9 výjezdech. Naopak nejméně jsme vyjížděli ve středu a to jen jednou. Z celých 41 událostí jsme přímo v Javorníku zasahovali ve 24 případech. K 11 událostem jsme vyjížděli mimo obec našeho zřizovatele.

Zde následuje krátký popis k jednotlivým fotografiím.

Foto1 – Hned první den Nového roku jsme vyjížděli na dopravní nehodu u obce Bernartice místní částí Horní Heřmanice. V zátečce nezvládl polský občan svůj vůz a vylétl mimo vozovku, kde narazil do strom a zůstal na boku. Řidič se při nehodě zranil a byl převezen k ošetření do nemocnice. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto2 – Čtvrtý den roku jsme vyjeli na dopravní nehodu dvou osobních vozidel na silnici III třídy u javornické místní části Horní Hoštice. Došlo k čelnímu střetu dvou vozidel. Při nehodě se zranila řidička jednoho z vozidel, kterou do nemocnice převezla ZZS. U vozidel jsme provedli protipožární opatření. Po vyšetření DN jsme pomohli naložit vozidla na odtahovku. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník

Foto3 – Jedenáctý leden přinesl hned dvě události. K první jsme vyjížděli nad ránem. Šlo o vyvrácený strom za obcí Uhelná ve směru na Nové Vilémovice. Strom jsme pomocí motorové pily odstranili. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto4 – K další události jsme vyjížděli jen pár hodin poté. V dopoledních hodinách jsme vyjeli na pomoc při shazování sněhu ze střechy tělocvičny základní školy ve Vlčicích. Na místě zasahovaly jednotky SDH Vlčice, SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto5 – Šestadvacatý den měsíce března jsme vyjeli na požár travního porostu na ulici Janošíkovu do Javorníka. Šlo o požár trávy a přilehlých stromků na prázdném pozemku města. Pomocí dvou proudů jsme požár uhasili. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto6 – 4. dubna jsme byli vyslání na dopravní nehodu osobního vozidla, které skončilo v potoce. Nehoda se stala na ulici Míru v Javorníku. Po příjezdu se na místě nacházel řidič se zraněnou nohou. U vozidla jsme odpojili autobaterii a zabránili úniku provozních náplní do vodního toku. Vozidlo bylo z potoka vytaženo a vozovka byla uklizena od vyteklých provozních náplní. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto7 – Čtvrtá událost měsíce dubna se stala 20. dubna v místní části Buková obce Bernartice. Díky poruše na pracovním stroji došlo k úniku nafty do místní potoka. Na místě byla instalována norná stěna až do opravy pracovního stroje. Po opravě sběr nasáklého sorbentu. Na místě zasahovaly jednotky SDH Bernartice, SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto8 – Předposlední den měsíce dubna jsme vyjeli na požár pokoje v ubytovně do městyse Bílá Voda. Prováděli jsme průzkum zakouřených prostor, hašení požáru, odvětrání objektu a rozebírání konstrukcí. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovaly jednotky SDH Bílá Voda, PSP JRG Paczków, SDH Javorník, HZS Jeseník, SDH Bernartice.

Foto9 – O měsíc později jsme vyjížděli k dopravní nehodě osobního vozidla na ulici Bernartickou v Javorníku. Vozidlo skončilo po sjetí z cesty na stromě. Odpojili jsme autobaterii a po vyšetření DN jsme vyprostili vozidlo zpět na cestu. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto10 – Desátého června jsme vyjížděli k odstranění stromu z komunikace. Strom spadl za Javorníkem ve směru k místní části Travná. U místní kapličky spadl mohutný strom, který kapličku poškodil. Strom jsme pomocí motorové pily odstranili z cesty. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.

Foto11 – Den před koncem prvního pololetí roku jsme vyjížděli na požár lesní paseky do obce Bernartice. Na požár byly nasazeny celkem 4 C proudy. Podařilo se zabránit rozšíření požáru do vzrostlého lesa. Na místě zasahovaly jednotky SDH Bernartice, SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto12 – 17. července jsme byli vysláni KOPISem na odstranění stromu z komunikace poblíž psychiatrické léčebny v Bílé Vodě. Po příjezdu na místo jsme odstranili tři stromy, které bránili průjezdnosti silnice v obci. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.

Foto13 – Sedmý den měsíce září jsme vyjeli odstranit sršní báň v objektu, kde se nachází bowlingová herna. Pomocí vysavače a postřiku bylo hnízdo odstraněno. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.

Foto14 – 13. září jsme byli vysláni na požár stohu v našem městě. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že jsou zasaženy celkem 3 stohy. Po domluvě s majitelem se stohy nechaly pod kontrolou vyhořet. Před požárem byl chráněn čtvrtý stoh stojící opodál. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník, SDH Bernartice a HZS Jeseník.

Foto15 – Pět dní po požáru jsme vyjížděli na dopravní nehodu mezi osobním autem a motorkou na křižovatku poblíž javornické místní části Bílý Potok. Po příjezdu jsme pomáhali ZZS se stabilizací zraněného motorkáře a s naložením do sanitky. Po zadokumentování dopravní nehody jsme uklidili vozovku od vyteklý provozních náplní. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.

Foto16 – Sedmadvacátého září jsme vyjeli k odstranění spadlého stromu do javornické osady Račí Údolí. Strom ležel přes celou cestu a částečně vysel na telefonních kabelech. Pomocí motorové pily jsme strom odstranili mimo cestu. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.

Foto17 – 25. října jsme byli vyslání k další dopravní nehodě. Tentokrát šlo o náraz osobního vozidla do zídky v Javorníku na Lidické ulici. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Na místě jsme provedli úklid vozovky od vyteklých pohonných hmot a rozbitých částí vozidla. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto18 – K poslední nehodě v roce 2010 jsme vyjeli 16. prosince na křižovatku ulic Nádražní a Bernartická v Javorníku. Na křižovatce došlo ke střetu dodávky a osobního vozidla. Do nemocnice byla se zraněním převezena jedna osoba. Na místě jsme zabezpečili obě vozidla proti požáru a po vyšetření DN jsme provedli úklid vozovky. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.

Foto19 – K poslední jednačtyřicáté události roku jsme vyjeli den před štědrým dnem. Elektrická požární signalizace na zámku Jánský Vrch v Javorníku hlásila požár. Provedeným průzkumem byla zjištěna porucha čidla, přes které tekla voda. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a SDH Bernartice.

Více informací jak o jednotce, tak o událostech najdete na našich webových stránkách www.sdhjavornik.estranky.cz

Sdílet