Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společný výcvik záchrany osob z ledu

Profesionální hasiči ze všech stanic v Karlovarském kraji společně s dobrovolnými kolegy se Staré Role, Vintířova a Chodova si v pondělí dopoledne vyzkoušeli záchranu tonoucích, kteří se propadli na zamrzlém rybníku.

Cvičení připravila na rybníku Bílá voda v Chodově místní dobrovolná jednotka, lektorem byl Hynek Černý ze stanice HZS Středočeského kraje v Hořovicích, který je v současné době jedním z největších odborníků na toto téma v republice. Výcviku se zúčastnila také Vodní záchranná služba z Karlových Varů a Městská policie Chodov.

Cvičení bylo zaměřené na použití jednoduchých pomůcek pro záchranu osob propadlých v ledu a také na odbornou pomoc ve speciálních oblecích. Takzvané suché obleky si v ledové vodě vyzkoušeli nejen příslušníci z profesionálních stanic, ale především dobrovolní hasiči, kteří ve většině případů měli tento oblek na sobě poprvé. Pod vedením lektora si prakticky vyzkoušeli vytáhnout tonoucího jen na jisticím laně, pomocí nosítek či žebříků, zkoušeli figurantům házet záchranné lano, trénovali pohyb na ledě a vše završili záchranou tří osob pomocí člunu.

Výcvik na aktuální téma byl podle zúčastněných velkým přínosem, důležitým zjištěním pro všechny cvičící byl fakt, že osamocené hrdinství při podobné záchraně může dopadnout špatně a jen připravené družstvo může zasáhnout efektivně aniž by záchranáři ohrozili sami sebe.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet