Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové kurzy na Jižní Moravě

Dobrovolní hasiči si jistě vzpomenou na kurzy, které pro ně realizovala Ústřední hasičská škola Jánské Koupele s partnery v rámci projektu MOST – Moderní otevřené studium – Další profesní vzdělávání dobrovolných hasičů v ochraně obyvatelstva Jihomoravského kra­je.

Na tyto kurzy dnes navazuje projekt a kurzy SKLOO – Specializační kurzy lektorů ochrany obyvatelstva v Jihomoravském kraji registrační číslo CZ.1.07/3.2.04/01­.0015 připrave­né Krajským sdružením dobrovolných hasičů Jihomoravského kraje ve spolupráci s Kanceláří projektů MOST.

Prvním typem kurzů určeným pro velitele, zástupce velitelů JSDHO, školitele, lektory SDH a vedoucí kolektivů mládeže budou 4 víkendové vzdělávací pobyty, během kterých účastníci získají kompletní znalosti a dovednosti v práce záchranáře jako vůdce malého motorového i nemotorového plavidla. Vedle teoretické přípravy na učebně se bude převážná část věnovat nácviku ovládání plavidel a činnostem na klidné i divoké vodě. Vedle znalostí a dovedností mohou frekventanti získat průkaz VMP.

Druhým typem kurzu, o který by měl být rovněž eminentní zájem, je nácvik ovládání specifických dovedností v organizaci a řízení jak záchranných akcí, tak běžného chodu jednotky pomocí výpočetní techniky. Ve čtyřech víkendových kurzech se absolventi naučí pracovat v rámci první části s myšlenkovými mapami, jakožto systémem uspořádání a zapisování nápadů, informací, myšlenkových pochodů, podkladů pro studium, různých schémat činností a postupů apod., druhá část bude zaměřena na práci s PC, Internetovými prohlížeči, vyhledáváním na Internetu, elektronickou poštou, práci s dokumenty – tisk, sken, technologie OCR.

V třetí části se účastníci seznámí s programy určenými k plánování činností a textovým procesorem MS Word – Hromadná korespondence, zásady správného formátování apod.

Poslední částí bude organizace činností s využitím tabulkového procesoru MS Excel. Celý projekt v hodnotě více než 4 mil. Kč je financován z prostředků z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Účast včetně ubytování a stravování je zcela zdarma. Vzhledem k atraktivitě kurzů doporučujeme všem potenciálním zájemcům, aby se co nejdříve seznámili s podmínkami účasti na kurzech na www stránkách projektu

Mgr. Vít Dvořák
Kancelář projektů MOST

Sdílet