Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v podvěsu vrtulníku

Spolupráce HZS Královéhradeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby Královéhradec­kého kraje

Dne 8. srpna 2005 v dopoledních hodinách došlo v oblasti Teplických skal ke zranění dítěte, které spadlo z dvacetimetrové výšky ze skály. Na místo byl okamžitě přivolán vrtulník i hasič – letecký záchranář, který je speciálně vycvičen pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníků. Záchranář ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou zajistili zraněného chlapce do nosítek a v podvěsu pod vrtulníkem ho dopravili na přístupné místo, odkud byl letecky transportován do nemocnice v Hradci Králové.

Při tomto zásahu se zúročily zkušenosti ze společných nácviků. V únoru 2005 proběhl v areálu královéhradecké fakultní nemocnice výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jednalo se o nácvik záchrany a transportu pacientů v podvěsu. Výcvik byl prováděn za pomoci Letecké služby Policie České republiky s vrtulníkem EC 135. Jednalo se o zkušební provoz, který byl od 1. února 2005 spuštěn po dohodě MV – Generálního ředitelství HZS ČR a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

V červenci 2005 proběhl další výcvik v oblasti Teplicko-Adršpašských skal, která se v období turistické sezóny stává častým místem zásahu hasičů, Zdravotnické záchranné služby a Skalní záchranné služby. Nejčastěji se jedná o těžké úrazy v důsledku pádu z výšky. Výcvik byl zaměřen na transport zdravotnické posádky s vybavením k postiženému za použití vrtulníku s podvěsem a transport zraněné osoby z těžko dostupného terénu.

nstržm. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet