Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město Plzeň nakoupilo vybavení hasičům

Čtyři miliony korun, takovou částku vydalo v uplynulém roce město Plzeň na vybavení profesionálních hasičů. Oficiální předání darů od města se uskuteční ve středu 26. ledna 2011 na požární stanici Plzeň-Košutka.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje s městem Plzeň dlouhodobě spolupracuje a na základě této spolupráce jsou mimo jiné pořizovány i věcné prostředky pro zasahující hasiče. V roce 2010 vynaložilo město na zakoupení technických prostředků pro hasiče čtyři miliony korun. Největší investicí byl velitelský automobil Land Rover Discovery. Oficiální předání tohoto automobilu, ale také další techniky, jako je například termokamera, stany, osvětlovací balon a další se uskuteční ve středu 26. ledna 2011 od 13.00 hodin na stanici Plzeň-Košutka. Předání budou přítomni kromě ředitele HZS Plzeňského kraje Františka Pavlase a dalších funkcionářů z řad hasičů také zástupci města v čele s primátorem Martinem Baxou. Ten hasiče na centrální požární stanici navštíví ve funkci vůbec poprvé.

Nakoupené prostředky:

Od 10. ledna 2011 je ve výjezdu zařazeno nové velitelské vozidlo VEA–2 Land Rover Discovery. Velitelské vozidlo je určené pro velitele čety na požární stanici Plzeň Košutka.

Technické parametry: Osádka 1+4, výška 1,9m, šířka 1,9m, délka 4,9m, hmotnost 2,5t, zdvihový objem motoru 2,7 litru, výkon 140kW, max. rychlost 180km/hod, naviják s tažnou silou do 4,5 t, světlá výška podvozku 310 mm (vzduchové odpružení), brodící hloubka max.70 cm, rok výroby 2010.

„Toto vozidlo je určeno pro jízdu ve špatně průjezdném terénu a pro dopravu zmenšeného družstva do lokalit, kde není možný zájezd cisteren. Dále bude využíváno pro dopravu lezeckého družstva v nepřístupném terénu. Zvětšený úložný prostoru vozidla bude využit pro přepravu stanu na jednoduchou výstavbu velitelského stanoviště a zázemí pro zasahující hasiče, dále má možnost využití navijáku s tažnou silou 4,5 tuny,“ shrnuje výhody nového vozu ředitel územního odboru Plzeň Pavel Musil.

Speciální výbavu na velitelském vozidle představuje termokamera, která je prostředkem pro rychlou lokalizaci ohniska požáru, výrazně snižuje délku hasebních prací a tím i ohrožení osob v prostoru požáru.

V případě vyprošťování osob ze zřícených budov a závalu je nezbytným prostředkem pro vyprošťovací práce štěrbinová kamera. S její pomocí lze provézt průzkum zříceného prostoru a snadno identifikovat místo zasypané osoby, což je pro záchranu a vyproštění zcela zásadní. Tento prostředek bude umístěn na speciálním technickém automobilu TA-4 na požární stanici Košutka.

Prostředky pro řešení události s nebezpečnými látkami a povodňovými situacemi na území města Plzně představují nové přetlakové chemické obleky Trellchem EVO, suché obleky do vody, čluny a nafukovací stany s osvětlovacím balonem.

„Tyto prostředky výrazně zvýší akceschopnost jednotek HZS v případě povodní a nehod s nebezpečnými látkami. U déletrvajících zásahu se doplněním stanu a osvětlovacího balonu zkvalitní tylové zajištění zasahujících hasičů,“ vysvětluje Musil.

Všechny nově nakoupené technické prostředky a velitelské vozidlo jsou umístěny v rámci požárních stanic HZS Pk na území města Plzně a budou používány pro rychlou a kvalifikovanou pomoc při řešení mimořádných situaci.

„Vedení města Plzně se již řadu let pravidelně finančně podílí na podpoře jednotek HZS Pk územního odboru Plzeň. Tato skutečnost se výrazně projevuje na špičkovém moderním vybavení požárních stanic na území města a tím k zajištění větší bezpečnosti občanu a obyvatel města Plzně,“ uzavírá ředitel územního odboru.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet