Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze způsobila požár chemičky v Detroitu

Plameny a kouř stoupaly ze spalovny po noční explozi.

Exploze ve spalovně nebezpečného odpadu rozezněla ve středu pozdě v noci předměstí Detroitu a následně stoupaly plameny a kouř do výšky desítek metrů. Úřady oznámily, že se výbuch odehrál v továrně na likvidaci nebezpečného odpadu krátce po 21. hodině a okolí v okruhu jedné míle (asi 1,5 km ) včetně blízké továrny fy. Ford bylo evakuováno. Několik dělníků bylo v době exploze uvnitř továrny, nicméně všichni se dostali bezpečně ven – dle informací Kathleen Trentové, mluvčí města Romulus. Nebyli hlášeni žádní zranění.

Očití svědkové popsali explozi jako velmi silnou, která vymrštila ohnivou kouli do výšky 500 stop (asi 150m). Video z místa požáru zachytilo světle oranžové plameny ozařující noční oblohu, s občasnými výbuchy, které vymršťovaly plameny ještě výše. Požár zachvátil většinu zařízení a rozšířil se přes nedaleké travnaté plochy. Úřady továrnu označily jako EQ Resource Recovery, která se zabývá zpracováním a skladováním nebezpečného odpadu. Dle informací z internetových stránek firmy tato zpracovává velké množství kapalných a tekutých odpadů, zahrnujících zhruba 400 rozdílných druhů odpadu, jako jsou vysoce hořlavá rozpouštědla a další. EPA (Agentura na ochranu životního prostředí ) je na cestě do města a bude monitorovat ovzduší za použití letecké techniky a mobilní jednotky. Celkem bylo evakuováno asi 100 domů. Naštěstí oblast, ve které se továrna nachází, není hustě osídlena. Asi 150 evakuovaných osob bude muset zůstat mimo domov, dokud požár nebude zvládnut, nebo pokud všechny látky nevyhoří. Továrna se nachází blízko Detroitského letiště, ale podle mluvčího letiště požár neovlivňuje leteckou dopravu na letišti.
Podle informací z místní nemocnice nejméně 9 lidí žijících v oblasti trpělo dýchacími problémy, ale žádné z těchto potíží nebyly vážné.

Starosta města Romulus oznámil, že explodoval jeden zásobník a zapálil další. Vzhledem k intenzitě plamenů a neznámým chemickým látkám se hasičům nepodařilo dostat se do těsné blízkosti plamenů. Při úsvitu intenzita požáru poklesla, avšak stále bylo vidět plameny a kouř stoupající z několika tanků. Hasiči nebyli schopni rozhodnout, co způsobilo explozi, protože se stále nemohli přiblížit k požáru z důvodu neustálých výbuchů. Protože nehrozilo rozšíření požáru a neohrožoval lidské životy, rozhodli se hasiči nechat zásobníky vyhořet. Silný vítr strhávající nebezpečný kouř totiž zabraňoval přístupu do továrny z přední části, koleje a terénní nerovnosti zabraňovaly přístupu ze zadní části. Požár způsobil roztavení 8 kovových zásobníků obsahujících aceton na poloviční velikost. Hasiči předpokládali, že požár by mohl v krátké době sám vyhořet.

S použitím cnn.com, firehouse.com, detnews.com
Sdílet