Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hodoníně vzniká mezinárodní pracoviště IZS

V stredu 26. januára 2011 sa v zasadacej miestnosti Krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja zišli vedúci predstavitelia, partneri projektu „Spoločné kontaktné pracovisko zložiek IZS pre bezpečné pohraničie“ spojené s následnou tlačovou konferenciou.

Za Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave sa uvedeného stretnutia zúčastnili, pplk. Mgr. Vladimír Mrva, riaditeľ a kpt. Ing. Juraj Lisický.

Partnermi projektu sú Krajské riaditeľstvo Juhomoravského kraja (vedúci partner), Krajské riaditeľstvo Policajného zboru SR v Trnave (hlavný cezhraničný partner), Krajské riaditeľstvo Hasičského záchranného zboru Juhomoravského kraja a Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave.

Na uvedenom stretnutí bola prezentovaná informácia o rekonštrukcii objektu spoločného centra, pripravovaných aktivitách v roku 2011a informácie od projektových partnerov k stavu realizácie projektu.

Hlavným výstupom projektu je, okrem spoločných cvičení, školení a stáží, hlavne zaobstaranie mobilnej techniky pre zásahy hasičského záchranného zboru a polície a vytvorenie spoločného pracoviska v Hodoníne, ktoré bude fungovať ako kontaktný bod a informačný uzol pre prevenciu a potieranie cezhraničnej trestnej činnosti a pri mimoriadnych udalostiach pre cezhraničné riadenie zásahov zložiek IZS na oboch stranách hranice.

Pracovisko bude umiestnené v blízkosti česko-slovenskej štátnej hranice a jeho priestory budú slúžiť i pre odovzdávanie osôb a vecí medzi orgánmi oboch strán, prípadne pre spoločné jednania a školenia. Zahájenie prevádzky tohto pracoviska je plánované do augusta 2011. Pracovisko bude fingovať v non – stop režime za stálej prítomnosti príslušníkov Polície ČR a policajného zboru SR. V prípade mimoriadnej udalosti pracovisko posilnia príslušníci hasičských zborov a využijú ho pre riadenie zásahu zložiek IZS.

Po uvedenom stretnutí nasledovala tlačová konferencia, na ktorej bol zástupcom médií prezentovaný projekt, jeho vznik, genéza a výstupy. Následne sa vedúci partneri projektu vyjadrili k projektu a bol prezentovaný príklad doterajšej cezhraničnej spolupráce, informácia o činnosti spoločného kriminalistického Mikrotímu. Napokon odznela aj informácia o podpise zmluvy o poskytnutí finančného príspevku z fondu EÚ.

Celkové náklady projektu „Spoločné kontaktné pracovisko zložiek IZS pre bezpečné pohraničie“ predstavujú rozpočet 491 974.- €, ktorý je z 85% spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, pričom KR HaZZ v Trnave sa na tejto čiastke podieľa výškou 84 400.- €.

Aktivity KR HaZZ v Trnave v rámci tohto projektu sú zamerané na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov pohraničia, najmä formou samotného výkonu záchranných prác. V rámci projektu bude okrem iných aktivít, riešené zaobstaranie člnovej techniky, dekontaminačnej techniky a stanu na zabezpečenie činnosti štábu priamo na mieste udalosti.

mjr. Mgr. Ivan Peťko
hovorca
KR HaZZ v Trnave


Společné kontaktní pracoviště složek IZS pro bezpečné příhraničí vzniká na místě bývalého hraničního přechodu v Hodoníně.

V budově, která dříve sloužila pohraniční a cizinecké policii, bude od letošního srpna v nepřetržitém provozu pracovat tým českých a slovenských policistů. Cílem společného projektu, který vzniká za podpory Evropské unie, je zvýšení bezpečí obyvatel česko -slovenského příhraničí. Partnery projektu jsou krajská ředitelství policie Jihomoravského kraje a Trnavského kraje, a krajská ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a Hasičského a záchranného sboru v Trnavě.

Podrobnosti projektu dnes jeho hlavní realizátoři představili v Brně novinářům. Uvedli mj., že pracoviště policistů z obou zemí bude obdobně jako v dalších mezinárodních centrech fungovat jako kontaktní bod a informační uzel pro prevenci a potírání přeshraniční trestné činnosti. Hasičské sbory budou nové pracoviště využívat při zásazích k odstraňování následků mimořádných událostí – povodní, ekologických a dalších havárií, požárů či dopravních nehod velkého rozsahu a se závažnými důsledky atd.

Spolupráce a vzájemná pomoc obou hasičských sborů navazuje na dohodu, kterou pro mimořádné události představitelé HZS JmK a HaZZ Trnavského kraje podepsali již v roce 2004. K rozvinutí a zdokonalení spolupráce v příhraničí jihomoravští hasiči zajistí především speciální vozidlo, které bude sloužit jako mobilní operační a informační středisko pro řízení a koordinaci zásahů složek IZS na obou stranách hranice. Slovenští hasiči k realizaci projektu mj. zajistí štábní stany a zázemí pro ošetřování většího množství zraněných osob a k dekontamina­ci osob.

Projekt, který se letos rozjíždí po roce příprav, má rozpočet ve výši téměř 500 tisíc eur. Z 85 procent je financován z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje. První praktickou prověrkou spolupráce složek integrovaného záchranného systému obou zemí bude letos v září velké mezinárodní cvičení, jehož námět zřejmě naváže na opakovaná cvičení s názvem Ropa, která součinnost hasičů a dalších složek IZS při modelové mimořádné události prověřovala v minulých letech.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet